Bosna i Hercegovina     | 30.08.2018. 15:56 |

Salkić: Neka nam kažu gdje se nalaze masovne grobnice

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 30. augusta (FENA) - Potpredsjednik bh. entiteta RS Rmiz Salkić danas je pozvao sve nadležne institucije i organizacije, ali i građane, da daju još veći doprinos u traženju nestalih osoba u Bosni i Hercegovini.

Prema podacima Instituta za nestale osobe, u Bosni i Hercegovini se još uvijek traga za 7.191 osobom, saopćeno je iz kabineta entitetskog potpredsjednika.

 -Naše majke, braća, očevi, sestre i rodbina, koje sam u proteklom periodu susretao na Bikavcu, u Pionirskoj, u Kozarcu, na Korićanskim stijenama, u Omarskoj, Vlasenici, Potočarima, Glogovoj, Kolibama Gornjim, Foči, Bratuncu, Srebrenici, Prijedoru, Vrbanjcima, Kotor-Varošiu, Zvorniku, Doboju, Kalinoviku, Osmacima, Nevesinju, Gackom i mnogim drugim mjestima, imaju jednu zajedničku želju – da pronađu kosti njihovih najmilijih – naglasio je Salkić.

Zbog toga, zajednički mora se, kaže, nastaviti više raditi na ovom procesu od kojeg se nikada ne smije odustati.

-Nakon genocida i drugih stravičnih zločina koji su počinjeni, najmanje što se može uraditi za preživjele je pronalazak kostiju njihovih najmilijih i njihov dostojanstven ukop – dodao je Salkić, povodom Međunarodnog dana nestalih.

Nažalost, ukazao je da smo posljednjih godina svjedoci bolne činjenice da su mnoge majke preminule, a da nisu pronašle kosti svojih muževa i sinova.

Salkić ističe da je to još jedna velika nepravda prema preživjelim žrtvama, koje se svakog dana nadaju pozivu iz identifikacijskih centara.

-Istovremeno, nažalost, svjedoci smo da 23 godine od okončanja oružane agresije na Bosnu i Hercegovinu, postoje institucije i pojedinci u bh. entitetu RS, koji su spremni i dalje skrivati masovne grobnice i otežavati proces traženja nestalih osoba.  Mi ih u ime porodica i preživjelih žrtava, ali i u ime cijelog civiliziranog svijeta, još jednom pozivamo da kažu gdje se nalaze masovne grobnice i da na taj način donesu jednu vrstu olakšanja i satisfakcije porodicama ubijenih. Pozivamo ih da pokažu minimum dostojanstva, da stanu na stranu pravde i da doprinesu da njihove nekadašnje komšije konačno nađu svoj smiraj. Oni koji znaju, a ne učine ništa, moraju znati da će cijeli život na savjesti nositi živote nedužno ubijenih svojih sugrađana, među kojima je veliki broj vršnjaka njihove djece, ali i beba i trudnica - kazao je Salkić, saopćeno je iz kabineta entitetskog potpredsjednika.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

ZDK - Dan Armije RBiH obilježen defileom, odavanjem počasti i akademijom

U FBiH lani prijavljen nestanak 277 osoba, još uvijek se traga za njih 57

Još uvijek traje potraga za nestalim mladićima u Stocu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'