Regija     | 30.08.2018. 17:36 |

Brnabić: Rješavanje pitanja nestalih osoba zajednička obveza zemalja regije

FENA Cvita Kusić

BEOGRAD, 30. kolovoza (FENA) - Predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je u četvrtak u povodu Međunarodnog dana nestalih da nestali i njihove obitelji ne smiju biti taoci neuređenih političkih odnosa među državama regije i da je zajednička obveza riješiti to pitanje udruženim snagama.

 Brnabić je na komemorativnoj akademiji u Skupštini grada Beograda kazala kako je za društvo, neovisno da li u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, ili bilo gde na zemaljskoj kugli, važno da sve priče, sve sudbine budu izrečene, da ostanu zabilježene kao dio kolektivnog pamćenja i kao podsjetnik da "ne smijemo prestati tražiti nestale, da saznamo njihove sudbine i upoznamo cijeli svijet s njima, kao podsjetnik da se ovi svirepi zločini ne smeju ponoviti".

 Istaknula je kako je tužno da toliko desetljeća nakon tragičnih zbivanja na tlu bivše Jugoslavije, ne samo da nisu istražene sudbine nestalih, već se o tim sudbinama nekada ne smije slobodno ni govoriti.

 Kazala je kako je rasvjetljavanje sudbina nestalih jedno od posljednjih nezatvorenih poglavlja ratova na prostoru bivše Jugoslavije te dodala da bez zatvaranja tog poglavlja društvo u Srbiji i društva u okruženju neće biti u stanju prevazići prošlost, preboljeti stare, ali još uvijek otvorene rane i okrenuti se budućnosti.

 "Nestali i njihove obitelji ne smiju biti taoci neuređenih političkih odnosa među državama i društvima u našoj regiji, jer ako je ova regija naša zajednička, onda je zajednička i obveza da se jedno bolno pitanje riješi udruženim snagama", kazala je Brnabić.

 Naglasila je kako je vrijeme da neke nove generacije stasaju neopterećene mržnjom, ne noseći na sebi teret krivnje za stvari koje su se dogodile prije njihovog rođenja.

 "Vrijeme je za novi početak, ali njega, ponavljam, ne može biti, prije nego što svi zajedno shvatimo da nije sramotno i nepatriotski imati samilosti i sažaljenja prema drugima. Ne smijemo više dozvoliti da nam se povijest ponavlja. Moramo učiniti sve da razriješimo ovaj najveći izazov i upamtimo sve što nam se dogodilo.

 Mi moramo biti društvo koje će pomoći u rasvetljavanju sudbina, ali i društvo koje neće negovati osvetu i ljutnju, već ohrabrivati oproštaj i izgradnju zajednice na povjerenju, i vjeri da naša zajednička budućnost ne mora i ne smije biti ponavljanje prošlosti", ustvrdila je Brnabić, objavila je Vlada Srbije.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Zamjenik direktora kosovske policije Dejan Janković pušten iz srbijanskog pritvora

Srbija: Brnabić prihvatila zahtjev da se izbori održe 2. lipnja

Kurti: Četvorica policajca puštena na slobodu, Janković u pritvoru u Srbiji

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'