Bosna i Hercegovina     | 30.08.2018. 16:37 |

Agić: Djecu treba više educirati o potencijalnim prirodnim ili drugim nesrećama

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 30. augusta (FENA) - Djecu treba više uključiti u pripremu i edukaciju o rizicima od potencijalnih prirodnih ili drugih nesreća, kazao je pomoćnik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Samir Agić na regionalnoj konferenciji o smanjenju rizika od potencijalnih katastrofa "Sigurne škole za sigurno djetinjstvo".

- Potrebno je učiniti više napora unutar sistema obrazovanja kako djeca pogođena prirodnim ili drugim nesrećama ne bi bila isključena iz redovnih obrazovnih aktivnosti. Treba uložiti više napora u prenošenje dječijih mišljenja i stavova o tome što bi trebalo učiniti u okviru podrške pogođenim zajednicama - kazao je Agić.

U narednom periodu, kako je rečeno, treba uložiti više napora i resursa, posebno,  na smanjivanje rizika od katastrofa, uključujući i procjenu sistema obavještavanja ugroženog stanovništva te jačanje njegove saradnje sa službama za evakuaciju.

- Naš cilj je da implementiramo Sendai okvir za priod 2015.-2030. godina kroz strateški pristup integracije smanjenja rizika od katastrofa u sve relevantne sektore kako bismo stvorili sigurnije i prosperitetnije okruženje za sve građane Bosne i Hercegovine i postali članica Mehanizma civilne zaštite Evropske unije. Ako u tome budemo istrajni, rezultati će sigurno biti vidljivi - kazao je Agić.

Konferencija "Sigiurne škole za sigurno djetinjstvo", posvećena uspostavljanju i jačanju sigurnog školskog okruženja u odnosu na rizike od prirodnih ili drugih nesreća, organizirana je u okviru projekta „Škole skrojene za sigurno djetinjstvo“ koji implementira World Vision Bosne i Hercegovine, a finansiraju Aktion Deutschland Hilft i World Vision Njemačke.

Konferencija je proizašla iz dugogodišnje uspješne saradnje Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i međunarodne organizacije World Vision, koji su na osnovu potpisanog Memoranduma o međusobnoj saradnji u oblasti zaštite i spašavanja realizirali značajan broj aktivnosti. 

Aktivnosti se odnose na izradu planova i procjena za djelovanje u slučaju prirodnih ili drugih nesreća u lokalnim zajednicama i osnovnim školama u Bosni i Hercegovini, organizaciju i izvođenje vježbi evakuacije i gašenja požara, izradu edukacijskih materijala i podršku školama u nabavci određene opreme i rješavanju sigurnosnih problema (nabavka sredstava za protivpožarnu zaštitu, obilježavanje evakuacijskih puteva, uređenje igrališta, fiskulturnih sala, popravku krovova, izrada analiza vezanih za sigurnost škola i td).

Po riječima Samira Agića, prilika je i za skretanje pažnje javnosti u Bosni i Hercegovini da se uz pomoć  partnera i prijatelja poduzimaju napori na smanjenju rizika od katastrofa i da se u tim aktivnostima posebna pažnja posvećuje zaštiti djece. Posebno je to važno ako se imaju u vidu podaci iz istraživanja Organizacije World Vision da samo deset posto škola u Federaciji BiH i Brčko Distriktu ispunjavaju sigurnosne uvjete.

Bosna i Hercegovina je podložna prirodnim ili drugim nesrećama, sa značajnim procentom ranjive populacije koja može biti izložena rizicima.

Veliki broj djece su nakon poplava u Bosni i Hercegoivini  pokazivala znakove stresa i promjene u ponašanju, poput noćnih mora, straha, regresivnog ponašanja, straha od odvajanja od roditelja.

Dobrom pripremom za postupanje prije, za vrijeme i poslije katastrofe, negativni uticaji na djecu se mogu značajno umanjiti.

Stečeno iskustvo u pomaganju stanovništvu zahvaćenom poplavama može poslužiti u izgradnji još efikasnije platforme za smanjenje rizika od katastrofa, koja će osigurati efikasnu zaštitu za najranjivije kategorije stanovništva, posebno djecu.

Konvencija o pravima djeteta nalaže državama članicama da djeci osiguraju njihova prava bez obzira na okolnosti, uključujući i prirodne katastrofe, kad su djeca najviše ugrožena. U takvim okolnostima se testira koliko je efikasan sistem za ostvarivanje prava djece prije i nakon katastrofe.

Sposobnost djece da se nose s prirodnim katastrofama će ovisiti i o tome jesu li prije katastrofe ostvarivana njihova prava  na obrazovanje i informacije koje su presudne za spašavanje života i očuvanja zdravlja.

Kako postupiti i gdje se skloniti za vrijeme eventualnog zemljotresa, koga nazvati izbije li požar te kako postupiti za vrijeme poplave  – ova znanja mogu biti presudna za sigurnost djece u nepredviđenim okolnostima.

Nažalost, pripreme za djelovanje u slučaju katastrofa često ne uključuju sudjelovanje najmlađih članova društva, što se mora promijeniti.

U tom pogledu, od krucijalne važnosti je raditi na poboljšanju interinstitucionalne koordinacije i saradnje uz aktivno uključivanje lokalnih zajednica s visokim rizikom od katastrofa u procesima planiranja i implementacije mjera na terenu, istaknuo je pomoćnik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Konferencija o ženama s invaliditetom: Žene u drugom planu, pa tako i njihovo školovanje 

Radionica za roditelje o važnosti radnog pamćenja kod djece

Konferencija u Sarajevu - Žene u turizmu ruše prepreke i oblikuju budućnost

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo