Svijet     | 31.08.2018. 08:55 |

China Daily - Trumpovi tweetovi su 'poruke iz nekog drugog univerzuma'

FENA Internet

ŠANGAJ, 31. augusta (FENA) - Komentari na Twitteru američkog predsjednika Donalda Trumpa u kojima optužuje Kinu da je hakirala server bivše demokratske predsjedničke kandidatkinje Hillary Clinton pokušaj su da se Kina iskoristi kao "žrtveno janje", pišu u petak u uvodniku državne novine China Daily.

Oštro intonirani komentar također direktno pominje Trumpa, komentirajući: "Za osobu koja misli svojom glavom, malo je haotičnijih stvari od tweetova američkog predsjednika koji u početku izgledaju kao da imaju vezu s realnošću, ali se brzo pretvore u poruke iz nekog alternativnog univerzuma".

Trump je u srijedu objavio na Twitteru da je Kina hakirala emailove predsjedničkog kandidata Demokratske stranke Hillary Clinton, ali nije pružio nikakve dokaze niti dodatne informacije.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova negiralo je Trumpove navode, optužujući ga da "blati imidž Kine jer mu očajnički treba žrtveno janje uoči senatskih izbora, kako bi mogao skrenuti pažnju javnosti s nevolja koje su zahvatile Bijelu kuću". 

Trump se suočava s potencijalno teškim izborima na sredini svog mandata u novembru, dok se njegova Republikanska stranka bori da zadrži kontrolu nad oba doma Kongresa.

Državni mediji u Kini odnedavno su zauzeli sve agresivniji stav prema Trumpu dok su dvije vodeće svjetske ekonomije uvučene u ogorčeni trgovinski rat. To predstavlja preokret s njihovog ranijeg pristupa u kome su se izbjegavale direktne kritike američkog predsjednika, prenosi Reuters.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Xi Jinping se sastao s predstavnicima američkih poslovnih subjekata

Sud u New Yorku onemogućio vlastima da plijene imovinu Donalda Trumpa

Sunak: Britanija će učiniti sve što je potrebno da se zaštiti od kibernetskog napada

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo