Bosna i Hercegovina     | 31.08.2018. 15:22 |

Pirić : CIK ne može komentirati rezultate popisa stanovništva

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 31.augusta (FENA) - Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine ne može komentirati rezultate popisa stanovništva, rekla je novinarima u Sarajevu glasnogovornica te komisije Maksida Pirić zamoljena za komentar nekih zapažanja nevladinog sektora, prema kojima je broj birača BiH približan broju stanovnika.

- CIK ne može komentirati rezultate popisa, ali ono što može reći jeste da se izvodi iz Centralnog biračkog spiska prave na osnovu podataka Agencije za identifikacione dokumente, odnosno da spisak sadrži imena punoljetnih građana s CIPS-ovom ličnom kartom i prijavljenim prebivalištem u BiH. Najvjerovatnije je razlog za ovakav odnos broja birača i stanovnika u tome što su na biračkom spisku svi oni koji imaju važeću CIPS-ovu ličnu kartu, a veliki broj njih je izvan domovine i nisu popisani - rekla je Pirić.

Koalicija „Pod lupom“ spominjala je zloupotrebe u prijavi birača za registraciju izvan BiH, a Pirić kaže da je CIK uočio pojavu zloupotrebe ličnih podataka i falsifikovanje dokumenata, sve na osnovu prijave jednog broja građana iz BiH da ih je neko, mimo njihovog znanja i volje, prijavio kao da glasaju izvan zemlje.

- Informaciju o našim saznanjima, nakon što je kompletiramo, dostavit ćemo Tužilaštvu BiH. Koliko je zaista takvih zloupotreba ne znamo, zato pozivamo birače da njihovo biračko mjesto provjere na web-stranici CIK-a te ako uoče nepravilnost, odmah obavijeste CIK - riječi su Makside Pirić.

 Takvi birači moći će glasati u njihovim općinama  prebivališta na nepotvrđenim glasačkim listićima (kovertiranim), koji će se brojati u glavnom centru u Sarajevu, a eventualni glasački paket s vana na njihovo ime, neće se računati.

Na većinu pitanja o nepravilnostima konstatiranim u zapažanjima nevladinog sektora, poput toga da je predizborna kampanja počela i prije vremena jer se bilježe i slučajevi plaćenog političkog oglašavanja, CIK ne može odgovoriti. Može samo reći da kampanja za predstojeće oktobarske opće izbore u zemlji zvanično počinje 7. septembra.

Prijevremena izborna kampanja ne postoji kao termin u Izbornom zakonu BiH, ali  od dana raspisivanja izbora i zvaničnog početka kampanje, nema plaćenog političkog oglašavanja, rekla je Pirić.

CIK-u je prijavljen jedan slučaj nepoštivanja ovog pravila, međutim, utvrđena je neosnovanost prijave, izjavila je također glasnogovornica CIK-a, ne želeći objašnjavati o kome je u ovom slučaju riječ.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Ambasada Rusije u BiH - Pozivamo strane u BiH da pokažu mudrost, strpljenje, kompromisni pristup

Ambasada Rusije u BiH - Christian Schmidt nije legitiman visoki predstavnik u BiH

Guterres: Svijetu je potreban kompromis

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo