Bosna i Hercegovina     | 04.09.2018. 10:37 |

Podignuta optužnica u predmetu Nasljednik zbog međunarodnog krijumčarenja droge

FENA Saopćenje

 SARAJEVO, 4. septembra (FENA) - Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv tri osobe koje se terete da su kao članovi organizirane grupe učestvovali u krijumčarenju veće količine opojne droge marihuana "skunk".

Optužnica je podignuta protiv Stjepana Lazarevića, rođenog 1953. na Palama, ranije osuđivanog, državljanina Bosne i Hercegovine; Bojana Segića, rođenog 1977. u Prnjavoru, državljanina Bosne i Hercegovine i Vlastimira Tomića, rođenog 1960. u Valjevu, državljanina Republike Srbije.

Optuženi se terete da su od marta do maja 2018. vršili neovlaštenu međunarodnu kupoprodaju, prijenos, prijevoz, držanje, posredovanje u daljoj međunarodnoj prodaji, slanju i isporuci opojne droge marihuana "skunk", koju su nabavljali s područja Albanije, te drogu distribuirali na područje BiH i Austrije. 

U optužnici je navedeno da je nakon nabavljanja opojne droge optuženi Lazarević drogu držao i skladištio, dok je optuženi Tomić pronalazio kupce opojne droge i istu nudio na prodaju, a optuženi Segić prodavao i isporučivao krajnjim kupcima.

Po navodima optužnice, optuženi su u tri navrata na području BiH za ugovorene novčane iznose dogovarali otkupe i isporuke opojne droge marihuana "skunk" u ukupnoj količini od oko 15 kg.

Također, prilikom pretresa porodične kuće optuženog Segića pronađeno je i oduzeto 45 kilograma uskladištenog folijarnog đubriva - agrostemina, čija tržišna vrijednost iznosi 32.857,94 KM, koje je prokrijumčareno bez potrebnih propisanih dozvola i carinske kontrole sa teritorije Srbije na područje BiH, čamcem preko rijeke Drine, od strane optuženog Tomića, a po prethodnom dogovoru sa optuženim Segićem. 

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Predložen pritvor za Edina Podgoru osumnjičenog za krivično djelo terorizma

U akciji protiv međunarodnih narko-kartela među uhapšenima i zvaničnici bh. policijskih agencija

Podignuta optužnica protiv državljanina Litvanije zbog krijumčarenja migranata

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta