Bosna i Hercegovina     | 04.09.2018. 15:20 |

Općina nabavila Micro Bit uređaje za učenike osnovnih škola

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. septembra (FENA) - Služba za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti u saradnji sa Službom za javne nabavke, zajedničke poslove i informatiku okončala je zakonsku proceduru nabavke Micro Bit uređaja za potrebe 11 osnovnih škola sa Centra. Nabavljeno je 400 uređaja koji će osnovcima pomoći u učenju programiranja i u isto vrijeme ih zabaviti, saopšteno je iz Općine Centar.

- Uređaji predstavljaju male računare uz pomoć kojih djeca uče praktično programiranje. Predstavlja spoj robotike i informatike uz pomoć kojeg se može napraviti uređaj koji se može kretati ili prikazati na displeju. Ovi uređaji imaju ugrađene kompase i bluetooth tehnologiju - objasnio je šef Odsjeka za informatiku Općine Centar Samir Širić.

Uz pomoć Micro Bit uređaja osnovci će moći učiti u programima poput Microsoft Block Editora koji ima mogućnost prevođenja blokova u tekstualni programski jezik, Python-a, Javascript-a...

Kako je planirano, nabavljeni uređaji će biti podijeljeni učenicima u 11 osnovnih škola iz Centra tokom septembra ove godine, navodi se u saopštenju.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Počeli radovi na uređenju arheološkog parka Kalin-hadži Alijina džamije

Veći dio Sarajeva danas bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Sutra veliki dio grada bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta