Bosna i Hercegovina     | 04.09.2018. 17:01 |

General Mašović na vježbi ”Brzi odgovor 2018”

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. septembra (FENA) - Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine generalpukovnik Senad Mašović i komandant EUFOR-a generalmajor Martin Dorfer posjetili su na lokaciji Pazarića pripadnike jedinica Oružanih snaga BiH koji učestvuju u vježbi EUFOR-a ”Brzi odgovor 2018”, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

General Mašović se upoznao o trenutnoj realizaciji vježbe gdje su pripadnici Oružanih snaga BiH angažirani na poligonu za realizaciju obuke za urbane operacije. On je dosadašnji tok vježbe ocijenio uspješnim te izrazio očekivanja da će tako biti nastavljeno do 7. septembra, kada se vježba završava.

Tokom vježbe, pripadnici OSBiH, zajedno s predstavnicima agencija za provođenje zakona u BiH i pripadnicima EUFOR-a,  uvježbavaju određene radnje i procedure vezane za operativnu koordinaciju u vanrednim situacijama, komandovanje, kontrolu i komunikacije te određene radnje i procedure vezane za operacije podrške miru, kao i operativne procedure s pripadnicima oružanih snaga iz država članica EU i članica NATO-a.

Načelnik Zajedničkog štaba OSBiH je na lokaciji Pazarića posjetio i Centar za osnovnu obuku Oružanih snaga BiH. Tom prilikom upoznao se s obukom 20. klase kandidata na obuci za vojnika u cilju prijema u profesionalnu vojnu službu. 

General Mašović se uvjerio u provođenje kvalitetne obuke budućih pripadnika OSBiH, koja će rezultirati uspješnim podmlađivanja vojničkog kadra u Oružanim snagama BiH.

Kako je istaknuo, profesionalna vojna služba mladom čovjeku, osim posla koji može osigurati određena finansijska sredstva, pruža i mogućnost napredovanja na osnovu vlastitih zasluga i rezultata te daje priliku za daljnje usavršavanje i osposobljavanje, učenje stranih jezika, odlazak u misije i niz drugih mogućnosti.

S druge strane, dodao je general Mašović, od svake klase vojnika očekuje se da budu sposobni da se iznesu s brojnim izazovima i da vještine iskoriste u zaštiti i podršci svim narodima i građanima u BiH.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Najavljena zajednička obuka snaga EUFOR-a i OSBiH u narednih mjesec dana (VIDEO)

Sticz sa Ademovićem i Imamovićem: EUFOR u potpunosti predan ispunjenju misije i u službi građana BiH

Zapovjednik EUFOR-a kod gradonačelnika Brčkog

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'