Stranačke aktivnosti     | 05.09.2018. 12:21 |

Priopćenje za javnost HRS-a

FENA Saopćenje

Zna li itko zašto su hrvatski predstavnici za smjenu ili protiv smjene ministra sigurnosti Dragana Mektića? Zastupaju li oni i planiraju li, nakon izbora, zastupati one koji su glasovali za njih ili „strateške partnere“?

Zadnja sjednica državnog Parlamenta pokazala je iznimno skupu cijenu koju plaćamo zbog nesposobnih kadrova koji nas predstavljaju u vlasti. Na pitanje upućeno hrvatskim zastupnicima zašto su glasovali za (HDZ BiH) ili protiv (HDZ1990) uvrštenja točke dnevnog reda o smjeni ministra sigurnosti Dragana Mektića novinari su ili ostali u potpunosti uskraćeni za bilo kakav odgovor ili su dobili nejasno pojašnjenje. Najsimptomatičniji je odgovor jednog zastupnika HDZ-a BiH koji je izjavio kako se to dogodilo „zbog partnerskih odnosa sa SNSD-om“.

Prije bilo kakvog zaključka, samo malo podsjećanje:

Prije malo više od tri mjeseca, bez validne odluke Vijeća ministara BiH, Dragan Mektić šalje 270 nezakonitih migranata na područje Mostara. Bez ikakvih dokumenata, dovezeni u autobusima čiji su vozači imali zaštitne maske, bez zakonskog osnova da budu smješteni u otvorenom centru za priznate izbjeglice ''Salakovac'', oni su registrirani u Mostaru. Mektić je to uradio isključivo s ciljem da u slučaju prelaska u EU budu vraćeni u Mostar, a ne u Sarajevo, gdje su mjesecima boravili bez statusa. Policiju koja je radila svoj posao i pokušala djelovati po zakonu i Ustavu, Mektić je optužio za državni udar, pozivajući na javni linč ravnatelja MUP-a HNŽ-a koji je jedini u toj situaciji radio svoj posao. Naknadno je pokazano kako je izbjeglički centar u Salakovcu bio mjesecima pripreman za prijem nezakonitih migranata te kako je „državni udar“ bio samo uvertira, budući da se migrante dovodi i odvodi u danima nakon bez ikakvog nadzora. Dakle, mjesecima se priprema Mektićev „državni udar“, dok su „naši“ mudro šutjeli.

Trenutno imamo situaciju da se migranti nalaze u Salakovcu protuzakonito i protuustavno, a ono što je najsimptomatičnije jest i da su bez valjanog sigurnosnog nadzora. Tako se događa da napuštaju centar bez ikakve kontrole, ulaze u mostarska naselja te u potrazi za prelaskom granice s EU može ih se susresti po cijeloj Hercegovini, od Posušja, preko Širokog Brijega, do Ljubuškog.

Kako je moguće da toliki broj stranaca bez ikakvih dokumenata koji potvrđuju legitimitet osobe, nesmetano kruži ovom državom i da nikoga za to nije briga? Dok s druge strane imamo paradoks da policija prilikom obične legitimacije građana BiH uredno napiše prekršajni nalog ako ste se kojim slučajem zatekli bez osobnih dokumenata ili su vam isti istekli.

Koliko smo puta do sada platili mijenjanje naših osobnih iskaznica i vozačkih dozvola, čekali u redu u CIPS-u i svaki put dobro napunili državni proračun?

I sve to da bi nam danas više od 10 000 stranaca migranta pokazalo da nam u ovoj državi uopće nisu potrebni osobni dokumenti. Teoretski, oni mogu ostati za stalno u BiH, bez ikakvih posljedica, što očigledno neki od njih i počinju zloupotrebljavati , kroz provalna djela, krađe i nasilna ponašanja.

Vratimo se na hrvatske zastupnike u vlasti. Što radi Mektićev zamjenik Mijo Krešić? Što rade ministri iz reda hrvatskoga naroda u Vijeću ministara? Što rade zastupnici u Vladi i Skupštini HNŽ-a? Zašto nitko nije iskoristio prigodu diskusije o radu ministra sigurnosti i javno ukazao na njegovo protuustavno djelovanje? Zašto se šuti zbog linča nad ravnateljem MUP-a HNŽ-a? Ono što je najvažnije, zašto mjesecima nitko otvoreno ne govori o protuzakonitom tretmanu nezakonitih migranata blizu Mostara? Zar je moguće da ne postoji nitko tko bi ukazao da ne postoji Odluka o prenamjeni centra Salakovac za nezakonite migrante i zatraži od ministarstva sigurnosti zakonsku odluku o premještaju migranata? Zar je moguće da nitko od hrvatskih zastupnika, koji su redom profesionalizirali svoje statuse i primaju tisuće i tisuće KM za svoj nerad, ne prozove Mektića da RS izvršava „državni udar“ kada vlast tog entiteta osniva paralelna tijela za migrante u Republici Srpskoj i kad mu javno kaže da niti jedan migrant neće biti smješten u Republici Srpskoj?

Sve je moguće, jer prioritet su izbori. Prioritet je osigurati sebi još 4 godine nerada. To što običan čovjek plaća cijenu nerada, to nije njihov problem. Prioritet je osigurati sebi još jedan parazitarski mandat koji bi prošao kao i ovaj aktualni: u ničemu. To što se netko igra sa sigurnošću i životima ljudi i što izravno udara na djelatnike koji rade svoj posao, poput ravnatelja MUP-a HNŽ-a, to njih nije briga. Samo da je još jedan mandat. Sve za mandat, mandat nizašto. Ovaj put će to malo teže ići.

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) R. G.

HRS

Vezane vijesti

Konferencija za novinare Hrvatske republikanske stranke

Priopćenje za javnost HRS-a

Priopćenje za javnost HRS-a

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana