Stranačke aktivnosti     | 05.09.2018. 13:49 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Boriša Falatar boravio je u Briselu gdje se sastao sa Guy Verhofstadtom, predstavnikom ALDE-a (Savez liberala i demokrata za Europu) u Evropskom parlamentu, s predsjednikom ALDE-a Hans van Baalenom, kao i sa drugim ALDE članovima Europskog parlamenta (Beatriz Becerra, Javier Nart, Ivo Vajgl, Jozo Rados i dr.). Takođe se sastao sa Jasenkom Selimovićem, članom Europskog parlamenta i LPP-om (Liberal Political Party) iz Švedske. Pored pomenutih, Falatar je održao niz bilateralnih sastanaka s drugim članovima Europskog parlamenta: Dr. Igor Šoltes, Ivo Vajgl, Alojz Peterle, Cristian Preda i Eduard Kukan, te razgovarao sa predstavicima Evropske Komisije zaduženim za Zapadni Balkan.

Povod posjete i tema razgovora bili su:

- Novo partnerstvo između EU i BiH, te strategija ubrzanog pristupa BiH Europskoj uniji;

- Migrantska kriza u BiH;

- Cjelovitost i teritorijalni integritet BiH;

- Uloga Europe i međunarodne zajednice u BiH.

“Jučer u Briselu sam se sastao s liderima ALDE grupe, Liberal-demokrata Evrope i predstavnicima Evropske komisije zaduženim za Zapadni Balkan.

U nizu razgovora, predstavio sam svoju viziju i plan za BiH. Zagovarao sam važnost novog snažnog partnerstva EU i BiH. Takvo partnerstvo će doprinijeti stabilnosti BiH i regiona, ubrzati ekonomski razvoj i proces integracija te pomoći u rješenju migrantske krize. U tom smislu razmatrali smo ulazak BiH u EU ‘u paketu’ s ostalim zemljama regiona, kako bi se izbjegla potencijalna regionalna kriza prilikom parcijalnog proširenja. Razgovarali smo i o aktivnom uključenju EU u rješavanje migrantske krize, s naglaskom na osiguravanje granica naše zemlje.

Još jednom sam se uvjerio kako BiH ne radi ništa kako bi strateške interese svojih građana obranila u EU i na međunarodnoj sceni. To je neprihvatljivo.

No, međunarodna zajednica, uključujući i EU, snosi dio odgovornosti za nestabilnost naše zemlje, zahvaljujući oprečnim izjavama o mijenjanju granica i šutnjom o predizbornim provokacijama i zveckanju oružjem. 

Dejton međunarodnoj zajednici u BiH daje prava i obaveze. Nema prava bez obaveza. Na nama je da preuzmemo odgovornost i tražimo od međunarodne zajednice ispunjenje svojih obaveza. Na nama je da jačamo naš međunarodni ugled i krojimo vanjsku politiku koja postiže rezultate za naše građane. To nije jednostavno – za to treba znanje i hrabrost i puno rada. Ali mi to možemo učiniti. Mi to moramo učiniti danas u kontekstu kada se populisti, iznutra i vani, igraju našom sudbinom, a međunarodna zajednica promatra, bez jasne vizije i plana”, izjavio je Boriša Falatar, nakon održanih sastanaka.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naše stranke

Kojović i Rudik: Ukrajina i BiH zajedno protiv ruskog uticaja

Saopćenje za javnost Naše stranke

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta