Regija     | 05.09.2018. 15:15 |

Gojković: Komisija Srbije i RS istraživat će posljedice NATO bombardovanja

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 5. septembra (FENA) - Predsjednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković danas je u Banjoj Luci istakla da je najviše zvaničnike Republike Srpske (RS) upoznala o dosadašnjim rezultatima rada Komisije za istraživanje posljedica koje je na život građana Srbije i životnu sredinu ostavilo bombardovanje NATO saveza 1999. godine.

Najavila je da će biti formirana zajednička komisija RS-a i Srbije.

- Upoznala sam ih sa sadržajem izveštaja slične komisije u parlamentu Italije i potrebi da takva komisija bude konstituisana u parlamentu Republike Srpske. Krajnji cilj je da formiramo zajedničku komisiju da bismo razmjenjivali podatke, jer oni kojima mi raspolažemo ukazuju da su velike posljedice po zdravlje ljudi i životnu sredinu građana RS, ali i BiH. Doći ćemo do pravih podataka, ako to istraživanje budemo radili zajedno - ustvrdila je Gojković.

Nakon sastanka s predsjednicima RS-a, Narodne skupštine i Vlade, Miloradom Dodikom, Nedjeljkom Čubrilovićem i Željkom Cvijanović, Gojković je rekla da je važno nastaviti saradnju Srbije i RS u svim oblastima. 

I entitetski predsjednik Milorad Dodik je rekao da je RS bila izložena NATO bombardovanju te da treba formirati zajedničku komisiju kako bi objedinili podatke o posljedicama.

- To je razlog čestog našeg isticanja kada traže da se uključemo u NATO. Oni su nas bombardovali i uništavali su ne samo našu vojnu silu, već i našu budućnost lansiranjem bombi sa osiromašenim uranijumom – rekao je Dodik. 

Naveo je i da je Srbija veoma prisutna u tom bh. entitetu, u skladu sa Sporazumom o specijalnim i paralelnim vezama, u okviru kojeg se odvija i aktivna parlamentarna saradnja. 

Tokom sastanka dvije parlamentrane delegacije zamjenik generalnog sekretara Skupštine Srbije Branko Marinković i generalni sekretar Narodne skupštine Republike Srpske Marko Aćić potpisali su usaglašeni Memorandum o saradnji službi dvaju parlamenata.

Memorandumom je, između ostalog, predviđeno stalno osposobljavanje i unapređivanje međusobne saradnje, a generalni sekretari zalagat će se za ostvarivanje saradnje na regionalnim i svim drugim nivoima po pitanjima od zajedničkog interesa.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Zamjenik direktora kosovske policije Dejan Janković pušten iz srbijanskog pritvora

Srbija: Brnabić prihvatila zahtjev da se izbori održe 2. lipnja

Kurti: Četvorica policajca puštena na slobodu, Janković u pritvoru u Srbiji

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'