Bosna i Hercegovina     | 05.09.2018. 22:32 |

Reagiranje KJKP 'Vodovod i kanalizacija' na istup Damira Mašića

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. septembra (FENA) - Uprava KJKP "Vodovod i kanalizacija" d.o.o. Sarajevo reagirala je večeras na istup predsjednika Kantonalnog odbora i člana Predsjedništva SDP-a Damira Mašića tokom današnje konferencije za medije te stranke, ističući da je u negativan kontekst stavio to preduzeće "pokušavajući skrenuti pažnju javnosti sa slabih rezultata njegove partije".

Ocjenjuje se da je Mašić trebao da se osvrne na objektivnu sliku trenutnog stanja vodosnabdijevanja građana Sarajeva koji ove godine nemaju redukcija, osim povremenih poremećaja u vodosnabdijevanju na lokalitetima popravke kvarova. Sve to je, kako se navodi u saopćčenju za javnost KJKP "Vodovod i kanalizacija" rezultat izuzetnih napora upravljačkih struktura preduzeća i svakog pojedinca u ovom kolektivu.

- Ulažu se maksimalni napori da vodosnabdijevanje i dalje bude uredno i kontinuirano, a za očekivati je da će predstojeća realizacija kredita EBRD-a, značajno doprinijeti postizanju još boljih rezultata. U tom kontekstu, Mašić je iznio neistinite i ničim argumentirane tvrdnje, da će se nabavke materijala prilikom realizacije kredita EBRD-a vršiti od  tzv. “podobnih i stranačkih“ firmi - naglašava se u saopćenju. 

Podsjetićaju da se javne nabavke, koje su u funkciji obezbjeđenja potrebnih materijala za popravke i rekonstrukciju poprilično dotrajale vodovodne mreže, te popravku ili zamjenu dotrajale opreme,  u ovom preduzeću provode u skladu sa  Zakonom o javnim nabavkama u  BiH i to u potpunosti transparentno, uz striktno poštivanje svih utvrđenih tenderskih zahtjeva i objavom na portalima javnih nabavki, kako je to regulisano propisima iz  ove oblasti, a što je podložno kontrolama od bilo koje nadležne institucije.

Dodaje se također da "Damir Mašić problematizira izbor direktora preduzeća, kao i kandidaturu u Skupštinu Kantona Sarajevo i navodi da je to prema zakonu nespojivo, nedozvoljeno i nezakonito.

- Kako je već preneseno u više medija, Azra Muzur je izabrana i imenovana za direktora preduzeća na četverogodišnji mandat. Izbor i imenovanje je izvršio Nadzorni odbor preduzeća, nakon provođenja zakonom propisane konkursne procedure. Podsjećamo, da je konkurs za izbor i imenovanje direktora  KJKP "Vodovod i kanalizacija" d.o.o. Sarajevo,  objavljen  u dnevnom listu  „Oslobođenje“ još u martu 2018. godine. Što se tiče njene kandidature u Skupštinu Kantona Sarajevo, napominjemo da o nespojivosti ove dvije funkcije može biti govora tek nakon okončanja predstojećih izbora. Dezinformacije koje plasira Damir Mašić, vezane za  zapošljavanje  u preduzeću, su  u potpunosti netačne i predstavljaju klasično obmanjivanje javnosti i neuspješan pokušaj degradacije svih postignutih rezultata ovog preduzeća u prethodnoj godini - dodaje se u saopćenju. 

Podvlači se da je zapošljavanje novih radnika u potpunosti u skladu sa  zaključkom Vlade Kantona Sarajevo, kojim je regulisano, da za svaki  prijem u radni odnos na određeno vrijeme, preduzeće  pribavi saglasnost  resornog  Ministarstva. 

- Ovo je u cjelosti ispoštovano prilikom angažovanja radnika na određeno vrijeme i to isključivo za potrebe  realizacije Projekta detekcije curenja i smanjenja neprihodovane vode Kantona Sarajevo (NRW projekat), koji je Vlada Kantona Sarajevo, uvrstila kao prioritetan projekat i naložila zaključkom njegovu realizaciju. Broj i struktura radnika, kao i  dinamika realizacije ovog projekta je utvrđena  zajedno sa konsultantom Projekta, kojeg je imenovala Vlada Kantona Sarajevo - zaključuje se u saopćenju.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Bećirović: Insistirati na međudržavnim odnosima, a ne na monoetničkim saborima

Ustavni sud FBiH u junu 2022. pokrenuo postupak popune suda, do danas nije izvršeno imenovanje

TIBiH - Zakon o sprečavanju sukoba interesa važan mehanizam prevencije korupcije

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana