Bosna i Hercegovina     | 06.09.2018. 15:59 |

Delegacija UN-ovog programa za HIV/AIDIS u posjeti Zavodu bolesti ovisnosti ZDK

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 6. septembra (FENA) - Delegacija Ujedinjenih nacija koju predvodi ugledni profesor Michela Kazatchkin, specijalni savjetnik zajedničkog programa HIV/AIDS UN-a za istočnu Evropu i centralnu Aziju, u sklopu posjete Bosni i Hercegovini posjetila je danas i Zavod za bolesti ovisnosti Zeničko-dobojskog kantona (ZDK).

Kako je istakao direktor tog zavoda Amir Ćustović, za njih je ovo iznimna čast, kao i za Zenicu te cijeli ZDK.

- Ova je posjeta proizašla iz pokazatelja i rezultata koje smo u proteklom periodu ostvarili. Oni su na području BiH izabrali dvije ustanove koje će posjetiti, a to su Klinika za plućne bolesti u Sarajevu i naš zavod - kazao je Ćustović.

Imunološki podaci, kako je naveo, pokazuju kako je učestalost infektivnih bolesti hepatitisa C u patologiji ovisničkog sindroma u prosjeku 30 posto.

- Naš zavod, u zadnje tri godine, bilježi stalni pad oboljelih od tuberkoloze te hepatitisa B i C. U okviru toga, broj oboljelih od hepatitisa C, u okviru naše populacije koju pratimo i liječimo, iznosi samo sedam posto- istaknuo je.

Dodao je da je ukupan broj pacijenata oboljelih od hepatitisa C 38 te da prosjek u Evropi i okruženju, a po podacima koje daju Sarajevo, Banja Luka i Mostar, iznosi oko 30 posto oboljelih od hepatitisa C u populaciji ovisnika.

On napominje kako imaju dobru saradnju sa svim domovima zdravlja u ZDK te da su jedini zavod u državi koji imaju decentralizacijski model pružanja usluga.

- Radi se o populaciji koja nema novca da iz udaljenih mjesta dođe na liječenje u Centar u Zenici. Jedini mi idemo u susret pacijentima i imamo taj, tzv. Zenički model, koji je prepoznat i kao takav naveden je i u literaturi - podsjeća Ćustović.

Saradnja je dobra i sa ostalim ustanovama u državi i regionu te sa centrima za socijalni rad. UN je, napominje Ćustović, uložio 60.000 KM za dogradnju Deotoksa u krugu Kantonalne bolnice Zenica, u kojem su proširili kapacitete za još četiri kreveta, čime su doprinijeli kvalitetu i broju usluga.

- UNDP je u čitavu BiH, a time i našu ustanovu, uložio veliki iznos novca i materijalno-tehničkih sredstava. Svake godine nama je, u zadnjih pet godina, obezbijeđen metadon i suvokson, kao zamjenska terapija, ukupne vrijednosti oko 400.000 KM - kaže Ćustović.

Prošle su godine imali 482 korisnika usluga iz ZDK-a te oko 180 pacijenata ovisnika o opijatima, a koji nisu osiguranici ZDK-a.

- To su pacijenti iz Srednjobosanskog, Tuzlanskog i Sarajevskog kantona, jer pružamo neku vrstu usluga koja je prepoznata i izvan našeg kantona. Pacijenti su nas prepoznali i dolaze nama kroz komercijalno plaćanje usluga - zaključio je Ćustović.    

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Apel Generalnoj skupštini UN-a - Ujedinite se iza rezolucije obilježavanja genocida u Srebrenici

Vučić u UN-u pozvao na glasanje protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici

Bećirović-Komšić u UN-u: Usvajanjem rezolucije ukazati na globalnu važnost prevencije genocida

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta