Bosna i Hercegovina     | 07.09.2018. 16:44 |

Dio liječnika bez povišice, Ministarstvo zdravstva HNŽ-a odbacuje odgovornost

FENA Zorana Pavković

MOSTAR, 7. rujna (FENA) - Sindikat doktora medicine i stomatologije Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) i Vlada HNŽ-a u lipnja su potpisali novi Kolektivni ugovor koji, među ostalim, predviđa povećanje plaće liječnicima, međutim, tri mjeseca nakon potpisa, ugovor se provodi selektivno.

- Od 800 doktora u županiji, za 500 liječnika je isplaćena plaća po novom Kolektivnom ugovoru, a ostalima je uplaćeno po starom, odnosno bez povećanja plaće - kazala je u izjavi za Fenu predsjednica Sindikata doktora medicine i stomatologije HNŽ-a Kristina Bevanda.

Prema njezinim riječima, teret povećanja plaće trebali su ravnopravno snositi Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ-a, Vlada HNŽ-a i zdravstvene ustanove, međutim Zavod i Vlada HNŽ-a nisu ispunili obećanje.

- Do sada su zdravstvene ustanove ispoštovale svoj dio, čak su cijele iznose uvećanih plaća podmirili iz vlastitih sredstava, ali Zavod i županija taj usmeni dogovor nisu ispoštovali - istaknula je Bevanda.

Sindikat je zbog toga reagirao prema županijskoj vlasti, koja je odgovorila da se radi o "stvarima tehničke prirode, a ne nedostatka novca", odnosno da je potrebno usvojiti rebalans županijskog proračuna i proračuna Zavoda zdravstvenog osiguranja, kazala je predsjednica Sindikata.

Nakon višednevne šutnje i nemogućnosti da se dođe do službenog stava Ministarstva i Vlade HNŽ-a, u petak se kratkim priopćenjem oglasilo Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) koje je svu odgovornost prebacilo na zdravstvene ustanove.

"Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi Hercegovačko-neretvanske županije nema saznanja da se narečeni Kolektivni ugovor provodi selektivno. Zdravstvene ustanove krše odredbe Kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavaca i radnika iz djelatnosti doktora medicine i stomatologije na području HNŽ-a ukoliko isti ne primjenjuju", navodi se u priopćenju Ministarstva zdravstva HNŽ-a.

Međutim, ostaje nejasno kako su zdravstvene ustanove mogle povećati plaće liječnika, ako su od Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a dobile iste novčane iznose kao i prije potpisivanja novog kolektivnog ugovora.

Prema saznanjima Sindikata doktora medicine i stomatologije HNŽ-a, samo su liječnici mostarskih zdravstvenih ustanova (SKB Mostar, Kantonalna bolnica "Dr. Safet Mujić", Dom zdravlja Mostar, Dom zdravlja Stari grad) dobili uvećane plaće, dok su liječnici iz ostalih gradova HNŽ-a ostali uskraćeni za obećanu povišicu.

- Ako se plaće nastave isplaćivati po starom obračunu, odnosno bez povećanja, Sindikat će biti prinuđen uraditi daljnje korake, kao što je pokretanje tužbi zbog nepoštivanja Kolektivnog ugovora te pokretanje procedure stupanja u štrajkove upozorenja i generalni štrajk - upozorila je predsjednica Sindikata Kristina Bevanda.

Ravnateljica Doma zdravlja Rama Mara Anđelić za Fenu je potvrdila kako u toj zdravstvenoj ustanovi plaće nisu povećane, jer Dom zdravlja nema dovoljno novca za to.

- I ovaj mjesec smo iz Zavoda zdravstvenog osiguranja dobili isti iznos kao i ranije, tako da nema sredstava za povećanje plaća. Nešto se mora poduzeti jer nije u redu da se plaće različito obračunavaju u istoj županiji - kazala je Anđelić.

 

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Županija Posavska: Potpisan Kolektivni ugovor za radnike u zdravstvu

Dan oralne higijene: Četvrtina djece nikad nije bila kod zubara

Ministarstvo zdravstva RH nakon 30 godina vraća psihologe u domove zdravlja

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo