Stranačke aktivnosti     | 10.09.2018. 11:25 |

Saopćenje za javnost Građanskog saveza

FENA Saopćenje

Građanski savez je zatražio od ministrice zdravstva Kantona Sarajevo Zilhe Ademaj da podnese izvještaj o Planu restrukturiranja i reorganizacije zdravstvenih ustanova u Kantonu Sarajevo. Iz Građanskog saveza poručuju da su se velike najave o uštedama pokazale kao prazna obećanja, a da najavljena reforma nije osigurala nikakvu dodatnu podršku u radu – ni zdravstvenim radnicima, a ni bolju uslugu pacijentima.

“Ono što je nužno uraditi u narednih godinu dana je osigurati ‘put pacijenta’, kako bi svima u sistemu bio jasan raspored nadležnosti i poslova, te kako bi isti osigurao najbolji balans u opterećenju zdravstvenih radnika, a pacijentima ponudio najbržu i najkvalitetniju uslugu. Nema pomaka ni po pitanju rada sa zdravstvenim uslugama za djecu sa poteškoćama u razvoju, pitanje zdravstvene zaštite studenata se našlo u nekom međuprostoru svih reformi”, poručila je Elma Karišik, predsjednica GO GS i kandidatkinja za Skupštinu Kantona Sarajevo.

“Nije izvršena promjena u načinu finansiranja zdravstvenih ustanova i rasporeda koji bi se vezivao za obim i vrste usluga, neefikasno je provedeno – odnosno nije provedeno razgraničenje nadležnosti Opće bolnice “prim. dr. Abdulah Nakaš” i Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Nadalje, nema strategije s ciljem ohrabrivanja mladog kadra da ostaje u KS, niti adekvatnih programa koji bi osigurali popunjenost i stalno stvaranje novih kadrova specijalističke struke”, dodaje Karišik.

“Mi u Građanskom savezu ostajemo posvećeni reformi zdravstvenog sektora u Kantonu Sarajevo, sa fokusom na zaštitu prava pacijenata. 

Ono što nećemo prihvatiti jeste da niko ne snosi odgovornost za propuste u zdravstvu, a posebno za propuštene prilike i neprovedene planove koje su sami ponudili i na njih se sami obavezali”, zaključuju iz GS-a.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Građanskog saveza

Saopćenje za javnost Građanskog saveza

Saopćenje za javnost Građanskog saveza

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo