Bosna i Hercegovina     | 10.09.2018. 13:15 |

Čišćenje terena za uspostavu Planinske botaničke bašte na Trebeviću

FENA Jasna Avdibegović

SARAJEVO, 10. septembra (FENA) - Počeli su radovi na čišćenju terena za uspostavu Planinske botaničke bašte na području Trebevića, potvrdio je Feni stručni saradnik za promociju i marketing Javne ustanove Zaštićena prirodna područja KS Mustafa Zvizdić.

Planom upravljanja Zaštićenim pejzažem "Trebević" predviđeno je uspostavljanje botaničke bašte koja bi služila za konzervaciju i zaštitu endemičnih i rijetkih vrsta, kao i prezentaciju bogate planinske flore bosanskohercegovačkih planina.

Projekt o uspostavljanju botaničke bašte je potpisan sa Federalnim ministarstvom okoliša i turizma na osnovu odluke o utrošku sredstava prema Akcionom planu strategije okoliša za 2018. godinu i programu "Sufinansiranje projekata zaštite prirode u FBiH".

Zvizdić je naglasio da je "na osnovu provedenog direktnog postupka, sklopljen Ugovor o izvođenju radova čišćenja površine u cilju pripreme terena za osnivanje Planinske botaničke bašte Trebević sa JKP „Sarajevo šume“ d.o.o Sarajevo".

- Predviđeni radovi su bazirani na čišćenju površine od samonikle nepoželjne vegetacije i uklanjanju tanjeg rastinja lišćara i četinara - kazao je.

Cilj projekta je promocija i očuvanje rijetkih i ugroženih planinskih biljaka u Bosni i Hercegovini kroz uspostavljanje botaničke bašte kao primjera zaštite u ex situ uslovima, te stvaranje laboratorije na otvorenom, gdje će biti moguće provesti naučna istraživanja i organizovati programe obrazovanja u svrhu podizanja opće svijesti o značaju zaštite prirode, poručili su iz JU Zaštićena prirodna područja KS.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Uk i Mesihović obišli gradilište Univerzitetske biblioteke u Sarajevu

KS-Trudnicama od 38. sedmice trudnoće do porođaja biće dovoljna jedna uputnica za preglede i porod

Ministrica Hota-Muminović i sarajevski učenici donacijom cipela podržali projekt 'Stazom sjećanja'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo