Kultura     | 10.09.2018. 14:15 |

Predstavljen bogat program Salona akademske knjige u Mostaru (VIDEO)

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 10. septembra (FENA) - Bogat program Salona akademske knjige Mostar, koji će biti održan od 18. do 22. septembra u Mostaru u organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke i Zajednice izdavača BiH, predstavljen je danas u Sarajevu.

Savjetnica federalne ministrice obrazovanja i nauke Sanela Kuko istakla je da je povod organiziranja Salona okupljanje naučne i akademske zajednice, kao i predstavnika šest univerziteta. Dodala je da su također uspostavili kontakt i sa kulturnim, obrazovnim i naučnim institucijama u Federaciji BiH i Mostaru te da će, osim Salona, upriličiti i niz predstavljanja knjiga i kulturnih događaja.

- Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, pored podrške koju pruža izdavačima i autorima publikacija naučnih djela i akademske knjige, želio je i na ovaj način podržati izdavaštvo - pojasnila je.

Dodala je da je Ministarstvo za programe i projekte institucija nauke i kulture u BiH u 2018. godini izdvojilo 1.050.000 KM, a za sufinansiranje projekata javnih visokoškolskih ustanova 1.280.000 KM. 

Kuko je istakla da će Ministarstvo 19. septembra organizirati besplatan prevoz vozom iz Zenice, Sarajeva i Konjica do Mostara za učesnike i posjetitelje Salona akademske knjige, kao i povratak iz Mostara.   

Predsjednik Skupštine Zajednice izdavača u BiH Dragan Marković istakao je da su Salon planirali održati 2009. godine, ali da su se tek ove godine stvorili kadrovski, ljudski i finansijski uslovi.

Naglasio je da će na Salonu biti predstavljeno 11 profesionalnih izdavačkih kuća, među kojima su Buybook Sarajevo, Connectum, Dobra knjiga, Hrvatski leksikografski institut, University press Sarajevo, Naklada Mate Neum, Crkva na kamenu, te 12 izlagača institucija, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, Univerzitet u Zenici, Franjevački muzej i galerija Gorica - Livno, Muzej Hercegovine, Akademija nauka i umjetnosti BiH, Nacionalna i univerzitetska biblioteka, Univerzitet Džemal Bijedić i drugi.  

- Mostaru treba vratiti tradiciju proizvodnje stručne akademske knjige koju Mostar baštini još iz austrougarskog i turskog perioda. Nadam se da će se pored humanističke nauke, razvijati i te aplikativne nauke - poručio je.

Pored Salona knjige, organizatori će 19. septembra u Omladinskom kulturnom centru Abrašević upriličiti i projekcije šest bh. studentskih filmova selektorice Meline Alagić.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2125

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1-fQMFi3FUdS6ueoi8-jowwbdY2TSuEdS?usp=sharing

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Ministrica Bošnjak posjetila Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar

U Mostaru otvoren počasni konzulat Republike Rumunjske

Vučić i Dodik sa Srbima u Mostaru: Obećano više sredstava za razvoj svih krajeva u kojima žive Srbi

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'