Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 11.09.2018. 11:27 |

Vojni razgovori Sjevera i Juga prije samita između Moona i Kima

FENA Internet

SEUL, 11. septembra (FENA) - Sjeverna i Južna Koreja održat će vojne razgovore u četvrtak u demilitariziranoj zoni koja dijeli Korejski poluotok, saopćilo je ministarstvo odbrane Južne Koreje.

Do razgovora će doći samo nekoliko dana prije samita korejskih lidera u Pjongjangu koji će biti održani od 18. do 20. septembra. Od lidera Sjevera i Juga se očekuje rasprava o mjerama za sprečavanje vojnih sukoba između dvije Koreje.

Tokom prethodnih vojnih razgovora, Sjeverna i Južna Koreja su postigle sporazum o razoružavanju trupa u zajedničkom sigurnosnom području u graničnom selu Panmunjeomu.

Sjeverna Koreja je prva predložila vojne razgovore sa Južnom Korejom koji će biti održani u Tongilgaku, zgradi u području Panmunjeom koje je pod kontrolom Sjevera, prenosi agencija Kyodo.

Južnokorejsku delegaciju će predvoditi vojni pukovnik Cho Yong Geun.

Visoki južnokorejski zvaničnici su se na sastanku sa delegacijom Sjeverne Koreje u Pjongjangu dogovorili da bi se na predstojećem samitu između predsjednika Moon Jae-ina i Kim Jong-una trebalo razgovarati o konkretnim mjerama za sprečavanje vojnih sukoba između Koreja.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Premijer Južne Koreje i visoki predsjednički savjetnici podnijeli ostavke nakon izbornog poraza

Uvjerljiva pobjeda opozicije na parlamentarnim izborima u Južnoj Koreji

Rusija tvrdi da je velikim silama potreban novi pristup Sjevernoj Koreji

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana