Bosna i Hercegovina     | 11.09.2018. 12:08 |

Loše poruke Briselu i prijateljima BiH u Evropskoj uniji

FENA Fedzad Forto

BLED/SARAJEVO, 11. septembra (FENA) - Nije veliko iznenađenje da u nedostatku novih ideja, ličnosti i vizionarskih programa, sve više građana napušta zemlju, ocjena je više međunarodnih zvaničnika koji učestvuju na Bledskom strateškom forumu, izjavio je Feni predsjednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo, jedan od učesnika ovog skupa.

- Sagovornici ističu da je to loša poruka Briselu i prijateljima BiH u EU vezano za evropsku perspektivu našeg društva, uzimajući u obzir da se i sama EU sve više bavi svojim problemima, poput Brexita, jačanja desnice ili ekonomskih odnosa sa SAD-om - kazao je on.

Predstojeći izbori 2019. godine za Evropski parlament, dodao je Praštalo, također neće biti od koristi u procesu EU integracija, ukoliko ne dođe do korjenitih promjena nakon 7.oktobra u BiH.

- Svi sa govornici su jedinstveni u jednom: što veća izlaznost birača, a posebno mladih ljudi, koji su uvijek nosioci društvenih promjena, ključ je mogućih promjena na bolje - naveo je Praštalo.

Bledski strateški forum (BSF) okupio je više od hiljadu eminentnih predstavnika političkog, privrednog, kulturnog života iz svih dijelova regiona, Evrope i svijeta. BSF je u proteklih 12 godina postao prepoznatljivi cijenjen forum, koji se do sada bavio aktualnim i gorućim regionalnim i svjetskim pitanjima.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Praštalo: Još jedna propala evropska godina za Bosnu i Hercegovinu (VIDEO)

Praštalo: Hrvatsko predsjedavanje EU-om prilika za ubrazanje evropskog puta BiH

Praštalo: Zemlje zapadnog Balkana mogu biti zadovoljne rezultatima izbora za EP

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'