Ekonomija     | 11.09.2018. 16:27 |

Vlada ZDK usvojila Kantonalni akcioni plan energijske efikasnosti

FENA Saopćenje

 

ZENICA, 11. septembra (FENA) - Vlada Zeničko-dobojskog kantona je, na prijedlog Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline, usvojila Kantonalni akcioni plan energijske efikasnosti (KEEAP).

Shodno odredbama Zakona o energijskoj efikasnosti Federacije Bosne i Hercegovine, Vlada Zeničko-dobojskog kantona bila je u obavezi donijeti Kantonalni akcioni plan energijske efikasnosti.

Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline je, kao obrađivač u skladu sa rokovima iz Akcionog plana energijske efikasnosti Federacije BiH (EEAPF-E) pripremilo Kantonalni akcioni plan energijske efikasnosti, koji ujedno predstavlja i izvršavanje preuzetih obaveza Bosne i Hercegovine iz Ugovora o osnivanju Energetske zajednice i njenim odlukama o transpoziciji Direktive 2006/32/EK (ESD), Direktive 2010/31/EU (EPBD) i Direktive 2012/27/EU (EED).

KEEAP predstavlja ciljeve i načine uštede finalne energije na području Kantona i odnosi se na nadležnost Kantona, Grada Zenica i općina na području Kantona. Po sadržaju KEEAP ne uključuje primarnu energiju (proizvodnja, distribucija i prijenos), jer je u nadležnosti viših nivoa vlasti.

Dio kantonalnih ciljeva uštede finalne energije planirano je ostvariti kroz programske mjere, koje su identične programima iz Akcionog plana energijske efikasnosti Federacije BiH -EEAPF, a dio kroz djelovanje tržišta i drugih aktera.

U skladu sa Zakonom o energijskoj efikasnosti FBiH, sastavni dio Plana su i planovi za unapređenje energijske efikasnosti javnih institucija na nivou Kantona, saopćeno je iz  Press službe ZDK.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Đaci u ZDK trenutno na proljetnom odmoru, preporuka da nenastavne dane imaju i za Bajram

Ramazanska čestitka premijera Pivića i predsjedavajućeg Huskića

Isak otvorio matematičko takmičenje za učenike iz Zeničko-dobojskog kantona

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo