Bosna i Hercegovina     | 12.09.2018. 09:54 |

INZ - Povećanje sigurnosti u školama i edukacije iz prve pomoći

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. septembra (FENA) - Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) provodi niz mjera i aktivnosti kojima, u okviru obilježavanja Svjetskog dana prve pomoći, nastoji povećati sigurnost svih, prioritetno školske djece i omladine te educirati građane o pružanju prve pomoći unesrećenima.

- Prva pomoć je važna za spašavanje života, smanjenje stope invaliditeta i povećanje šansi za preživljavanje. Osobe koje se zateknu na mjestu nesreće, zaslužne su za oko 90 posto spašenih života. Brzo djelovanje, poduzimanje odgovarajućih mjera do dolaska profesionalnih ekipa smanjuje smrtnost i dalje povređivanje - navodi se.

Služba za školsku higijenu INZ-a radi na povećanju sigurnosti u školama edukacijom iz prve pomoći za nastavno i drugo osoblje i učenike u osnovnim i srednjim školama, osoblje u javnim i privatnim predškolskim ustanovama, studente, kao i ekipe prve pomoći (sekcija) u osnovnim i srednjim školama u ZDK.

Polaznicima će biti distribuirani i štampani materijali iz osnova prve pomoći, u vidu brošura i knjiga te plakata s osnovnim smjernicama za prvu pomoć kod iznenadnih stanja ili oboljenja (snižen nivo šećera u krvi - hipoglikemija, astmatični napad, epileptični napad, gušenje stranim tijelom).

- Namjenske brošure (veličine saobraćajne dozvole) bit će distribuirane u trenutku preuzimanja saobraćajnih dokumenata, uz pomoć partnera iz policijskih stanica širom ZDK, a zahvaljujući partnerstvu s MUP-om ZDK - ističe se.

U saopćenju za javnost INZ navodi da su, u periodu od 2013. do 2017. godine, na području ZDK provedene edukacije za različite ciljne grupe u svim osnovnim i srednjim školama, predškolskim ustanovama, te na fakultetima.

Navode da je o osnovama prve pomoći ukupno educirano 8.549 osoba (u osnovnim, srednjim školama, na fakultetima i u predškolskim ustanovama), što je po procjeni više od 12 posto svih polaznika nastave.

- Edukaciju su prošla po dva učenika iz svakog školskog odjeljenja, svih uzrasta osnovne i srednje škole na području ZDK. U svakom školskom odjeljenju postoje učenici koji mogu reagirati u slučaju potrebe – navodi se.

Dodaje se da je partnerstvo u projektima i zadacima koji se odnose na tu oblast kontinuirano sa Crvenim križem ZDK, Crvenim križem Grada Zenica, te općinskim organizacijama Crvenog križa.

- Cilj obuke je da se preventivno djeluje na povrede koje se događaju u prostorima škola za vrijeme nastavnih i vannastavnih aktivnosti, kao i njihovo pravilno zbrinjavanje zbog realne mogućnosti povređivanja učenika. Edukacija se sastoji od teorijskog dijela i praktične demonstracije od dva nastavna časa (90 minuta) - navodi se.

U izdanju Instituta za zdravlje i sigurnost hrane štampana je i distribuirana knjiga 'Prva pomoć za djecu, zdravstvene laike i polaznike kurseva prve pomoći', koja sadrži tekst i ilustracije prilagođene osobama koje se profesionalno ne bave zdravstvom.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

UN-ov Dan zemljišta - Centimetar tla koji se stvara hiljadu godina, ljudi zagade za nekoliko minuta

U fokusu ovogodišnjeg obilježavanja dostupnosti edukacije o šećernoj bolest

INZ povodom Svjetskog dana hrane - Vodu tretirati kao da nam život i hrana ovise o tome

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom