Stranačke aktivnosti     | 12.09.2018. 10:17 |

Saopćenje za javnost Građanskog saveza

FENA Saopćenje

Potpuno je obesmišljeno postojanje polujavnih RTV servisa na kantonalnom i lokalnom nivou, a Televizija Kantona Sarajevo najbolji primjer šta sve ne valja sa medijima koji se direktno finansiraju iz budžeta i narodne kase.

Svake godine TVSA pojede 3,5 miliona maraka budžeta, sredstva koja bismo mogli uložiti kroz stipendije u podršku mladim novinarima, rediteljima i dokumentaristima. Preko njih bismo dobili znatno više produkcije i programa o Kantonu Sarajevo nego što nam za taj novac danas nudi Kantonalna televizija.

Smatramo da među novinarima, tehničarima i upravom TVSA postoji veliki broj profesionalaca koji dobro obavljaju svoj posao kako treba. Ovdje nije riječ o njima, već o apsurdnosti vezivanja televizije za budžet, što pretvara ove kvazi-javne servise u glasila pod potpunom kontrolom Vlade.

Pored sredstava iz budžeta KS, građani TVSA plaćaju i preko gradskog i općinskih nivoa vlasti, jer se preko projekata 'saradnje' ova TV kuća dodatno finansira preko ovih kanala, bez da se analizira šta ta poslovno-tehnička saradnja znači.

Građanski savez će insistirati na prodaji frekvencija, opreme i svega čime TVSA raspolaže u smislu profitabilnog segmenta ovog preduzeća, te će kroz taj proces tražiti da se zaštite prava radnika i osiguraju ispunjenje svih obaveza koja Kanton ima prema njima, te da se time osigura dodatnih 14 miliona KM u naredne četiri godine u budžetu KS koja će se moći usmjeriti u korisnije projekte informisanja građana i promocije Kantona Sarajevo.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Građanskog saveza

Saopćenje za javnost Građanskog saveza

Saopćenje za javnost Građanskog saveza

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo