Ekonomija     | 12.09.2018. 12:43 |

Potpisan Memorandum o razumijevanju između USAID misije u BiH i kompanije BH-Gas

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. septembra (FENA) - USAID misija u Bosni i Hercegovini i kompanija BH-Gas d.o.o. potpisali su danas Memorandum o razumijevanju s namjerom da se otklone prepreke za investiranje u izgradnju objekata gasne infrastrukture i doprinese sigurnosti snabdijevanja gasom u BiH.

- Poseban značaj poklonit će se i postupku ishođenja odobrenja, saglasnosti i dozvola na investicijskim projektima, kao i ostalim administrativnim procedurama. Navedene aktivnosti će biti usmjerene, u prvoj fazi, u realizaciju projekta Južna interkonekcija BiH – Republika Hrvatska, a nakon toga i u realizaciju ostalih projekata izgradnje gasne infrastrukture. Odobrenim grant sredstvima USAID-a se već uključio u realizaciju izgradnje Južne interkonekcije - rekao je direktor BH Gasa Jasmin Salkić.

Memorandum je nastao kao rezultat potrebe strana potpisnica, da u toku pripreme izgradnje objekata gasne infrastrukture osiguraju realizaciju aktivnosti, u vremenski potrebnim okvirima.

Pri tome, kako kaže Salkić, BH-Gas izuzetno cijeni što USAID-u stavlja svoje resurse u funkciju identifikacije i otklanjanja prepreka u realizaciji izgradnje gasne infrastrukture, jer prirodni gas je ekološki energent 21. stoljeća i njegova potrošnja u svjetskim okvirima ima samo porast i veću primjenu.

- Pored ispunjavanja obaveza prema EU, proaktivan razvoj i implementacija strateške vizije u gasnom sektoru  značajno povećava mogućnost direktnih investicija i pristupa predpristupnim fondovima. Osim toga ove aktivnosti doprinose sigurnosti snabdijevanja potrošača - rekao je šef USAID misije u BiH Peter Duffy, saopćeno je iz USAID-a.   

Navedenim dokumentom definisana je saradnja u pogledu unapređenja procesa ishodovanja potrebnih infrastrukturnih dozvola, praćenja postupaka ishođenja odobrenja, suglasnosti i dozvola na investicijskim projektima te zajedničkog pristupa prilikom upućivanja prijedloga prema nadležnim resorima i njihovo praćenje.  

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Upriličen razgovor o potrebi zaštite od svih oblika nasilja za sve društvene skupine

USAID pomaže kompanije u pripremi za ISO certifikaciju 

'Diaspora Invest' - U Tesliću se okupile vodeće mlade kompanije iz cijele zemlje

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo