Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 12.09.2018. 13:36 |

Kurz: Turska treba da objasni hapšenje austrijskog novinara

FENA Internet

BEČ, 12. septembra (FENA) - Austrija je pozvala vlasti Turske da objasne zašto je jedan od austrijskih državljana, student i aktivista koji piše za krajnje ljevičarsku web-stranicu Re:volt, uhapšen u Ankari.

Max Zirngast, student političkih nauka koji piše za online izdanje Re:volt, nalazi se u pritvoru od utorka ujutro.

Re:volt je saopćio da vjeruje da Turska sumnjiči Zirngasta za članstvo u terorističkoj organizaciji što je, kako navode, neistina.

- Očekujemo od Turske da objasni razlog zbog kojeg je novinar uhapšen, a ukoliko nisu u mogućnosti to uraditi, onda ga odmah treba pustiti - izjavio je austrijski kancelar Sebastian Kurz novinarima prije sedmičnog sastanka vlade, prenosi Reuters.

Kurzova vlada, koalicija konzervativaca i antimigracijske slobodarske stranke Austrije, protivi se pridruživanju Turske Evropskoj uniji i poziva na prekid pregovora o pridruživanju. Međutim, obje zemlje su nedavno pokušale poboljšati odnose.

U Turskoj je uhapšeno oko 160.000 osoba, uključujući i mnoge novinare, te otpušteno skoro isti broj državnih službenika od 2016. godine kada se desio pokušaj puča, saopćeno je u martu iz Ureda za ljudska prava UN-a.

Od tog broja, više od 50.000 osoba je formalno optuženo i zadržano u zatvoru tokom suđenja.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Turska - Nakon nesreće spašeno 98 osoba zarobljenih u kabinama žičare u Antaliji

Troje poginulih u lavini u austrijskim alpama

Nehammer: Zapad mora tražiti načine mirne koegzistencije s Rusijom

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'