Ekonomija     | 12.09.2018. 16:45 |

Sajam "Dani jabuke" u oktobru u Goraždu

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 12. septembra (FENA) - Udruženje "Dani jabuke" Goražde privodi kraju pripreme za održavanje istoimenog sajma po kojem je grad na Drini prepoznatljiv, kazao je Feni predsjednik udruženja Mirsad Hubanić.

Po njegovim riječima, 15. privredno-kulturna manifestacija sajamskog karaktera "Dani jabuke" tradicionalno će biti održana u drugoj sedmici oktobra.

- Ove godine obilježavamo svojevrsni jubilej i organizacioni odbor radi punom parom. Manifestacija ima svoju internacionalnu dimenziju i po svom sadržaju, broju izlagača i svim ostalim podsajamskim aktivnostima. Interesovanje je zaista veliko, i očekujemo oko 100 izlagača iz BiH, Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Makedonije i već je više od 70 posto dvorane zauzeto, tako da imamo slatki problem kako svima omogućiti učešće. Sajam će biti održan na površini od 1-500 metara kvadratnih - ističe Hubanić.

Podsjeća da je sajam "Dani jabuke" već osam godina u kalendaru bh. sajmova, što dovoljno govori o njegovom kvalitetu.

- Imamo podršku Vanjskotrgovinske komore BiH. Uz izlagače, učesnici sajma tradicionalno su visokoškolske ustanove, zavodi, instituti. Za svaki sadržaj nastojimo napraviti iskorak, a pored izložbenog dijela i stručnih predavanja, poseban sadržaj je Kviz znanja poljoprivrednih-tehničkih škola u kojem ove godine imamo učešće pet država, s obzirom na to da nam se pridružila i Makedonija - navodi Hubanić, uz napomenu da je značaj ovog dijela sajma prepoznala i Evropska unija.

- Evropska unija je stala uz nas preko svog ureda SVG u Užicu gdje smo aplicirali s kvizom znanja i možemo se pohvaliti da smo među 74 aplikacije zauzeli prvo mjesto sa 94,5 bodova. Na nama je da to opravdamo, jer to je jako bitan dio podsajamskih aktivnosti, uzimajući u obzir i brojnost djece i profesora - dodao je.

Petnaesta privredno-kulturna manifestacija "Dani jabuke" bit će održana od 11. do 13.oktobra u Gradskoj dvorani "Mirsad Hurić" a i ove godine bit će dodijeljena priznanja za kvalitet proizvoda.

Cilj sajma je vratiti Goraždu imidž voćarskog kraja. Prvi voćni rasadnik u BiH formiran je upravo u ovom gradu 1910. godine.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Radnici kompanije Emka Bosnia formirali sindikalnu organizaciju

Turistička zajednica HNŽ na sajmu turizma u Beču

Turistička zajednica HNŽ-a na najvećem turističkom sajmu ITB u Berlinu

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana