Bosna i Hercegovina     | 17.09.2018. 12:54 |

Općina Stari Grad Sarajevo nastavlja podršku osnovnim školama

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. septembra (FENA) - Općina Stari Grad Sarajevo finansirat će besplatne užine za učenike koji se nalaze u stanju socijalne potrebe, kao i dio troškova ekskurzija za učenike 9. razreda, u školskoj 2018/2019. godini u ukupnom iznosu od 42.000 KM.

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić potpisao je danas protokol o saradnji na ovim projektima s direktorima šest osnovnih škola iz Starog Grada. Ukupno će užine biti osigurane za 164 učenika, a sredstva za ekskurzije rasporedit će se u 11 odjeljenja.

Hadžibajrić je istakao da Općina Stari Grad na godišnjem nivou putem Službe za obrazovanje, kulturu i sport, izdvaja oko milion KM za podršku projektima u školama.

- Tvrdim da smo na tom polju prvi u Kantonu Sarajevo po izdvajanjima za škole, a u skladu sa visinom našeg budžeta. Samo u posljednje tri godine smo izgradili krov za OŠ "Saburina", sufinansirali utopljavanje i rekonstrukciju krova na OŠ "Hamdija Kreševljaković", izgradili potpuno novu zgradu - Aneks za OŠ "Vrhbosna", izgradili sportsku salu vrijednu više od 800.000 KM za OŠ "Mula Mustafa Bašeskija" i brojne druge projekte - kazao je.

Hadžibajrić je naglasio da je ova podrška kontinuirana, te da se svake godine izdvajaju sredstva za stipendiranje nadarenih učenika kao i onih koji izučavaju deficitarne zanate u iznosu od oko 100.000 KM. Također, osigurava se besplatan školski prevoz djece s invaliditetom, ruksaci i školski pribor za prvačiće, te škole plivanja i skijanja, kao i sportske lige u košarci, fudbalu, odbojci, stonom tenisu.

- Na proljeće, nadam se, počinje veliki projekat izgradnje potpuno nove sportske sale za OŠ "Edhem Mulabdić", a sredstva su obezbijeđena povoljnim kreditom Saudijskog fonda. Također, uskoro zajedničkim sredstvima Općine i Gradske uprave počinjemo sanaciju fasade Muzičke škole kod Katedrale. Nakon toga, ostali smo u obavezi da završimo utopljavanje ostalih školskih ustanova u Starom Gradu, koje za to imaju potrebu - kazao je Hadžibajrić, saopćeno je iz Press službe Općine Stari Grad.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

BiH - Broj učenika u osnovnim školama u 2023/2024. manji za 1,5 posto u odnosu na prethodnu godinu

MUP KS - Sektor za građanska stanja, ponovo u zgradi Općine Stari Grad Sarajevo

Delegacija Općine Stari Grad Sarajevo u posjeti ministrima Vlade Srbije i Općini Stari Grad Beograd

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!