Bosna i Hercegovina     | 17.09.2018. 14:50 |

BPK Goražde: Taktičko-pokazna vježba službi i jedinica za zaštitu i spašavanje

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 17. septembra (FENA) - U okviru programa obilježavanja 18. septembra, Dana prvog oslobođenja Goražda u proteklom ratu, Dana Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) i Grada Goražda, danas je izvedena taktičko-pokazna vježba službi i jedinica za zaštitu i spašavanje u sistemu Civilne zaštite.

Kroz vježbu koja se sastojala od pet tematskih cjelina, pripadnici petnaest jedinica i službi građanima su demonstrirali spremnost, organizovanost, obučenost i opremljenost za djelovanje u različitim kriznim situacijama. Također, prikazana je i njihova međusobna koordinacija i saradnja tokom akcije zaštite i spašavanja.

Samira Drakovac, pomoćnica gradonačelnika za civilnu zaštitu, istaknula je zadovoljstvo izvedenom vježbom u kojoj je učestvovalo više od 100 učesnika i 20 vozila.

- Imali smo uspješnu komunikaciju i sihronizovano djelovanje između petnaest različitih učesnika tako da, što se tiče komandovanja, rukovođenja i upravljanja, možemo dati najvišu ocjenu. Pokazali smo da u slučaju situacije koja može biti realna, ova vježba može koristiti da nam da sliku naše ukupne spremnosti i svakako je od velike koristi - kazala je Drakovac.

Po okončanju vježbe, smotru svih pripadnika jedinica i službi za zaštitu i spašavanje izvšio je komandant Štaba civilne zaštite gradonačelnik Muhamed Ramović kojem je raport predao komandant vježbe Benamir Uglješa, v.d. starješina Profesionalne vatrogasne jedinice (PVJ) Goražde.

Gradonačelnik Ramović je ocijenio da je taktičko-pokazna vježba imala visok nivo i zahvalio je na predanosti i angažovanju svim njenim učesnicima.

Centralni događaji obilježavanja 18. septembra predviđeni su sutra na dan praznika koji je u BPK Goražde neradni dan. Između ostalog planirano je polaganje cvijeća na centralno spomen obilježje "Goražde grad heroj, svojim braniocima", poginulim pripadnicima MUP-a, spomenik ubijenoj djeci Goražda te na centralno šehidsko mezarje Kolijevke. U 12 sati bit će održane svečane sjednice Gradskog vijeća te Skupštine BPK Goražde u okviru kojih će biti dodijeljena najveća gradska i kantonalna priznanja.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Hrnjić posjetio BPK: Zajedničkim djelovanjem povećati obim poljoprivredne proizvodnje

Vlada BPK: U skupštinsku proceduru upućen prijedlog Zakona o dopunskim pravima branilaca

Potpisan Ugovor o sufinansiranju prvog servisnog centra za djecu s teškoćama u razvoju u BPK-u

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo