Bosna i Hercegovina     | 20.09.2018. 11:12 |

Nastavak saradnje oružanih snaga BiH i Velike Britanije

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 20. septembra (FENA) - Ministarstvo odbrane i Oružane snage Velike Britanije će nastaviti pružati podršku Oružanim snagama BiH i aktiviranju MAP-a kao preduslova za dalji put Bosne i Hercegovine ka evroatlantskim integracijama, istaknuto je u Londonu, tokom susreta načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnika Senada Mašovića s visokim vojnim predstavnicima ove zemlje. 

Delegacija Oružanih snaga BiH koju predvodi načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović od 18. do 21. septembra boravi u prvoj službenoj posjeti Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama Ujedinjenog Kraljevstva (UK) Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Tokom posjete, u odsustvu načelnika Generalštaba Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske generala Sir Nicholasa Patrick Cartera, general Mašović se sastao sa njegovim zamjenikom generalom Sir Gordonom Kenneth Messengerom.

Tom prilikom razgovarano je o proširenju bilateralne vojne saradnje i jačanju podrške Velike Britanije Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH u narednom periodu.

Buduća saradnja, između ostalog, bit će usmjerena na realizaciju novih projekata u oblasti školovanja i kursiranja pripadnika oficirskog kora OSBiH na visokim vojnim ustanovama u UK, te pomoći u obuci podoficira i procesu izgradnje novog podoficirskog kora. Saradnja će se nastaviti i u izvođenju zajedničke obuke i vježbi pripadnika dvije vojske u cilju unapređenja ukupnih kapaciteta i sposobnosti OS BiH. Britanska strana je spremna i da pored trenutnog angažmana u unapređenju infrastrukturnih objekata sanitetske službe OS BiH pruži pomoć za dodatno unapređenje ove službe, ali i drugih oblasti koje doprinose modernizaciji OS BiH.

General Mašović je i ovom prilikom zahvalio na pomoći koju su MO i OS Velike Britanija dosad pružale u realizaciji brojnih uspješnih projekata saradnje, kao što su projekat odabira i obuke mladih oficira OS BiH, podrška funkcionisanju Centra za obuku za operacije podrške miru (COOPM) u Butmiru i niz drugih projekata.       

Tokom susreta general Mašović je prezentovao aktuelno stanje, težišne aktivnosti i operacije OSBiH u zemlji i inozemstvu, s posebnim naglaskom na aktivnosti i učešće pripadnika Oružanih snaga BiH u UN i EU misijama i operacijama podrške miru u Afganistanu. Prezentovao je i druge aktivnosti koje OSBiH preduzimaju u cilju ispunjavanja obaveza i preduslova za pristup MAP-u, kao što su operacije deminiranja u BiH,  aktivnosti pomoći civilnim strukturama u slučaju prirodnih nepogoda i nesreća, te aktivnostima koje vode jačanju sposobnosti i kapaciteta OSBiH po NATO konceptu operativnih sposobnosti.

U razgovoru je posebno istaknuta važnost što bržeg aktiviranja BiH u Akcijskom planu za članstvo u NATO (MAP) koji vodi daljem napretku države Bosne i Hercegovine i boljem životu svih građana BiH, ali i uspješnijem procesu modernizacije te unapređenja mogućnosti i kapaciteta njenih oružanih snaga. 

Nakon ovog sastanka, general Mašović se susreo sa ministrom za odbrambene vojne i civilne snage UK i dužnosnikom Britanskog parlamenta gospodinom Tobias Ellwoodom.

Kako si istakli britanski predstavnici, cilj UK u BiH je pomoć Bosni i Hercegovini u razvoju stabilne, suverene i demokratske države, kroz doprinos reformi i modernizaciji OSBiH i drugih institucija u BiH koje učvršćuju nacionalnu sigurnost omogućavajući BiH da zauzme svoje mjesto u evroatlantskim integracijama.

U okviru posjete potpisan je Sporazum o bilateralnoj vojnoj saradnji između Bosne i Hercegovine  i UK Velike Britanije i Sjeverne Irske kojeg su potpisali vojni ataše BiH u UK brigadir Nedžad Sadiković i vojni ataše UK u BiH pukovnik Jonathan Williamson.

Tokom boravka, general Mašović se susreo i sa ambasadoricom BiH u UK Velike Britanije i Sjeverne Irske Valentinom Marinčić, te je i ovom prilikom potvrđena potreba jačanja civilno-vojne saradnje, kao i intenziviranja zajedničkog djelovanja u tom cilju.   

Takođe, tokom posjete delegacija Oružanih snaga BiH imala je i druge bilateralne sastanke  i aktivnosti sa visokim vojnim predstavnicima UK. U sastavu delegacije Oružanih snaga BiH bili su i brigadiri Edin Fako i Milan Mrđa, te vojni ataše BiH u UK brigadir Nedžad Sadiković, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Cameron traži od Izraela da ne uzvrati Iranu

Radnici britanske statističke agencije glasali za štrajk

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana