Bosna i Hercegovina     | 20.09.2018. 15:07 |

Stevanović: Pripremano gašenje Opće bolnice

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 20. septembra (FENA) - U vrijeme kad je direktorica Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ u Sarajevu bila Sebija Izetbegović, sadašnja direktorica Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), pripremano je gašenje te bolnice i njeno pripajanje KCUS-u, izjavio je danas prim.dr. Dragan Stevanović, šef internističkog odjeljenja u Općoj bolnici.

Po njegovim riječima, u tim događajima su neka bolnička odjeljenja već bila spremna za selidbu te su pripremani i spiskovi za preseljenje.

Izjave da nije bilo intencija i namjera vaninstitucionalnog gašenja bolnice nisu tačne, kazao je također Stevanović na pres-konferenciji održanoj danas u Općoj bolnici „Primd. dr. Abdulah Nakaš“. Kako je navedeno u pozivu medijima, uposlenici bolnice željeli su su na ovoj pres-konferenciji  da se obrate javnosti povodom neistinitih izjava bivše direktorice, vezanih za njihovu ustanovu.

Prim. dr. Stevanović je kazao da je "na način poznat i Tužilaštvu" on došao do pripremanih dokumenata o namjeravanom gašenju Opće bolnice.

Dokumente je, po njegovim riječima, pripremala neformalna grupa iz kabineta bivše direktorice: Alma Pehlić, pravnica, Vildana Macić, tehnička sekretarka, kao i Muvedeta Butmir Čedić, pomoćnica direktorice za ekonomske poslove.

To se dešavalo u decembru 2015. i januaru 2016. godine, izjavio je Stevanović. Kao glavni događaj tadašnjih zbivanja naveo je sastanak ljekara od 8. januara 2016., kada je direktorica Izetbegović , po njegovim riječima, izjavila da oni koji s njom pređu u Klinički centar, imaju mjesto.

Prešlo je ukupno 14 uposlenika, od toga 12 ljekara i drugih radnika „koji su s njom i došli u Opću bolnicu“ te još dvoje prijašnjih kolega, rekao je Stevanović.

Današnja pres-konferencija održana je u istoj sali Opće bolnice u kojoj se desio navedeni sastanak od 8. januara 2016.

Grupa ljekara ginekološkog i hirurškog bolničkog odjeljenja, na pres-konferenciji danas, dizanjem ruku su potvrdili Stevanovićeve navode o njihovom prisustvu tadašnjem sastanku.

Osim prim. dr. Dragana Stevanovića koji je rekao i da su ataci na Opću bolnicu prestali od 11. novembra 2016., na pres-konferenciji je govorio i prim. dr. Nermin Mahmutović te ustvrdio da je obraćanje bivše direktorice od 8. januara te godine  bilo "šlag na tortu, pripremanu mjesecima prije".

Po Stevanovićevim tvrdnjama, današnja pres-konferencija nema nikakvu političku konotaciju i nije "tuk na utuk" na neke od izjava Sebije Izetbegović, već je cilj podsjećanje na nekadašnje aktivnosti koje uposlenici Opće bolnice žele preduprijediti i ne dozvoliti da iko od neformalnih grupa moći dovodi u pitanje ovu ustanovu. 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Nikšić: KCUS treba biti u funkciji građana

UO KCUS-a smijenio Sebiju Izetbegović

Ambulanta za terapiju bola Opće bolnice olakšava pacijentima terete hronične boli

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'