Bosna i Hercegovina     | 21.09.2018. 11:36 |

Skupština VKBI-a: Apstiniranje od izbora pristajanje na poziciju objekta

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. septembra (FENA) - Skupština Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) pozvala je u saopćenju za javnost građane Bosne i Hercegovine, posebno pripadnike mlade generacije, da izađu na predstojeće izbore i svojim glasovima potvrde svoju političku volju i iskažu svoje političke težnje.

Apstiniranje od izbora je, smatraju iz VKBI-a, pristajanje na poziciju objekta u političkim procesima i odlučivanjima, "a to je pozicija na koju, u prvom redu mladi ljudi, a svakako i oni koji se smatraju obespravljenim i poniženim, ne bi trebali pristajati".

-Jalova retorika, koja u javnom diskursu ostavlja dojam personalnih svađa između bošnjačkih političkih predstavnika, bez konkretnih prijedloga za rješavanje nagomilanih problema u funkcionisanju države, ne doprinosi neophodnim pozitivnim promjenama, za kojim već duže vrijeme vape građani, bosanskohercegovačo društvo i država u cjelini - stav je VKBI-a.

Članovi ove nevladine organizacije pozivaju aktere na političkoj sceni u BiH da slijede i zastupaju svoje stranačke političke interese u, kako navode, zakonskim i institucionalnim okvirima države BiH te u skladu s općim političkim interesima građana i naroda BiH.

-Od svih njih, posebno od sudionika u aktualnim političkim sučeljavanjima koji pretendiraju na glasove Bošnjaka, tražimo da  svojim predizbornim aktivnostima i političkim djelovanjem u cjelini, doprinesu obnovi izvornog digniteta politike kao brige za opće dobro države i afirmaciji općeprihvatljivih, to jest zakonitih formi i procedura političkog djelovanja - poručuju iz Skupštine VKBI-a u saopćenju za javnost.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Predstavljene Smjernice i Priručnik za izvještavanje o izborima (VIDEO)

Turska jača mjere sigurnosti za predstojeće lokalne izbore

Nastavlja se prebrojavanje glasova na predsjedničkim izborima u Senegalu, opozicija slavi pobjedu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo