Bosna i Hercegovina     | 21.09.2018. 12:00 |

Nastavak aktivnosti na jačanju srednjeg stručnog obrazovanja u HNŽ-u

FENA Saopćenje

MOSTAR, 21. rujna (FENA) - Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), uz potporu njemačkog Društva za međunarodnu suradnju (GIZ) u Mostaru je za predstavnike ministarstva, Zavoda za školstvo i predstavnike srednjih stručnih škola organiziralo edukaciju za izradu komunikacijske strategije srednjeg stručnog obrazovanja u HNŽ-u.

 Resorni ministar Rašid Hadžović tijekom radionice je istaknuo kako će se uspostavljenjem reda u komunikaciji, kako u instituciji, tako i između svih uključenih institucija i stručnih škola, osigurati pravovremeno i jedinstveno informiranje javnosti o mogućnostima i vrijednostima srednjeg stručnog obrazovanja, što u konačnici treba osigurati veću zainteresiranost mladih za upis u stručne škole, a s druge strane podstaći aktivnu uključenost kompanija na području županije kako u sam proces obrazovanja tako i u osiguranje kvalificirane radne snage.

 Ministar je posebno naglasio da, iako je odgovornost uspostavljanja kvalitetne komunikacije stručnog obrazovanja nadležnost ministarstva, odgovornost svih uključenih, a posebno stručnih škola, jest kontrola kvalitete komunikacije i sinkroniziranje promocije vlastitih aktivnosti u skladu sa strategijom.

 Sudjelovanje u radu i pripremi strategije su uz predstavnike ministarstva preuzeli i predstavnici srednjih stručnih škola, Pedagoškog zavoda, Zavoda za školstvo, lokalne zajednice, te Regionalne razvojne agencije za Hercegovinu REDAH i Asocijacije poduzetnika Hercegovine.

 Cilj je izrade komunikacijske strategije ojačati komunikacijske kompetencije ministarstva i ostalih ključnih institucija i škola, kao i njihovu vještinu planiranja promocije. U konačnici, krajnji je cilj zainteresirati mlade za mogućnosti koje se pred njima otvaraju na osnovama stručnog obrazovanja.

"Kvalitetnom komunikacijom osigurat će se da učenici i roditelji budu pravovremeno informirani o mogućnostima i prednostima obrazovanja za stručna zanimanja, i da predstavnici firmi i gospodarstvo u cjelini budu informirani o ponudi kvalitetne i kvalificirane radne snage na tržištu rada", izjavila je predstavnica GIZ-a Elma Badžak i zaključila da će u konačnici kvalitetno stručno obrazovanje iznjedrit više stručnjaka koji će dati važan doprinos ekonomskom rastu zemlje, a time i boljem imidžu stručnog obrazovanja.

 Kako je najavljeno tom prilikom, namjera je stvaranje strateškog okvira koji će osigurati da svi zainteresirani akteri u procesu srednjeg stručnog obrazovanja budu pravovremeno informirani o svim aktualnim dešavanjima te da se sve promotivne aktivnosti, kao i aktivnosti komunikacije s javnošću usklade u smislu sadržaja i namjere.

 GIZ kroz projekt "Stručno obrazovanje u BiH" nastoji u suradnji s predstavnicima gospodarstva i obrazovnih institucija poboljšati stručno obrazovanje i time suštinski doprinijeti razvoju obrazovnog sustava koji je usmjeren na tržište rada, priopćila je Agencija za strateško komuniciranje. 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

HNŽ: Poboljšanje sigurnost u prometu

CCI: HNŽ i dalje bez nadzora nad trošenjem javnog novca

Aarhus centar u BiH nastavlja podržavati ukidanje koncesije za izgradnju mHE na rijeci Volujak

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana