Stranačke aktivnosti     | 21.09.2018. 12:28 |

Saopćenje za javnost Stranke za BiH

FENA Saopćenje

Pored brojnih nesuvislih izjava kojima je započeo i u istom duhu nastavio svoju izbornu kampanju, Milorad Dodik nas je „počastio“ još jednom nebulozom u nizu, suočen sa teškom socio-ekonomskom situacijom u manjem bh. entitetu, u pokušaju da pažnju građana odvrati od realnih problema kada je na nedavno održanom skupu SNSD-a u Višegradu  rekao slijedeće :

„Republika Srpska je država srpskog naroda, ako nije mogla Jugoslavija, onda ne može ni BiH“. „Ona je naš grunt...“ 

Ovakve izjave o tzv. gruntu RS kojima se pokušava izmjeniti ustavno pravni karakter BiH, predstavljaju napad na suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, te jasni i nedvosmisleni pokušaj brisanja i urušavanja države Bosne i Hercegovine. 

Bosna i Hercegovina je međunarodno priznata kao nezavisna, suverena država sa punim pravnim i teritorijanim suverenitetom, a Dodika podsjećamo da je on taj koji je prolazan, a država Bosna i Hercegovina trajna. 

Zakon o šumama RS i Zakon o poljoprivrednom zemljištu RS koje je NSRS protivustavno donijela i usvojila proglasili su apsolutno unilateralno vlasništvo RS nad svim javnim dobrima, šumama i poljoprivrednim zemljištem čime se BiH pokušala izbrisati kao jedini stvarni vlasnik te državne imovine. 

Sporni zakoni su usvojeni, a da nakon toga nije uslijedila niti jedna ozbiljna reakcija aktuelne vlasti izuzev pokoje rijetke, verbalne i mlake izjave. 

Niti jedna od političkih stranaka na vlasti, do sada nije zatražila, a na što ima ustavno pravo i obavezu, ocjenu ustavnosti spornih zakona čije odredbe nedvojbeno i suštinski podrivaju državu Bosnu i Hercegovinu, te predstavljaju pokušaj otimanja državne imovine. 

Stranka za Bosnu i Hercegovinu stoga poziva predstavnike aktuelne vlasti da u naredna 23 dana iskoriste ovo pravo na apelaciju i pokrenu ocjenu ustavnosti pomenutih, spornih zakona pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Održan sastanak predstavnika SDA, DF-a i SBiH iz KS o predstojećim lokalnim izborima

Saopćenje za javnost Stranke za BiH

Saopćenje za javnost Stranke za BiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'