Svijet     | 22.09.2018. 16:11 |

ISIS preuzeo odgovornost za napad u Iranu

FENA Internet

TEHERAN, 22. septembra (FENA) - Teroristička organizacija ISIS preuzela je odgovornost za oružani napad izveden tokom vojne parade u gradu Ahvazu na jugozapadu Irana, javlja Anadolu Agency.

Iranski zvaničnici ranije danas su saopćili da je grupa poznata kao Al-Ahvaziye odgovorna za napad, u kojem su poginule najmanje 24 osobe. Međutim, odgovornost za napad je preuzeo i ISIS.

Napad je izveden tokom vojne parade, organizovane povodom 38. godišnjice iransko-iračkog rata.

Teroristička organizacija ISIS je putem svoje novinske agencije Amak preuzela odgovornost za napad. Naveli su i da se na mjestu događaja nalazio i iranski predsjednik Hasan Rouhani.

Međutim, poznato je da je Rouhani prisustvovao vojnoj paradi, ali ne u Ahvazu nego u Teheranu. Amak je kasnije ispravio taj navod. Nisu objavili video-zapis napada.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif smatra da su Sjedinjene Američke Države i oni koji podržavaju terorizam u regiji, odgovorni za napad izveden tokom vojne parade.

I glasnogovornik iranske vojske Čuvari revolucije Ramazan Sherif potvrdio je ranije danas kako je napad na vojsku izvela grupa poznata kao Al-Ahvaziye. Sherif je naveo kako ovu grupu podržava i Saudijska Arabija.

U napadu, koji se dogodio u subotu ujutro, poginule su najmanje 24, a povrijeđene 53 osobe. Neutralizirana su četvorica napadača, među kojima su dvojica uhvaćeni živi.

Lokalni mediji navode da su napadači otvorili vatru na sigurnosne snage, a napad je izveden tokom parade organizovane povodom Sedmice odbrane u toj zemlji. Teroristički napad na vojsku izvela je grupa poznata kao Al-Ahvaziye, a koja je poznata kao separatistička grupa koja na jugozapadu Irana nastoji formirati nezavisnu arapsku upravu.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

EU priprema nove sankcije Iranu

Iran proslavio 'uspjeh' svog napada na Izrael

Sjedinjene Države i saveznici planiraju nove sankcije Iranu

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana