Stranačke aktivnosti     | 22.09.2018. 16:22 |

Saopćenje za javnost LDS-a

FENA Saopćenje

LDS BiH jučerašju posjetu ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Lavrova i prihvatanje nagrade koje su dobili i od UN presudjeni zločinci za genocid Karadžić, Mladić i generali Vojske RS vidi kao vrhunski cinizam i kontinuitet politike podrške političkim nasljednicima Miloševića i Karadžića:

"Gostujući u BiH ministar Lavrov je prvo obišao državne institucije, a zatim i predsjednika RS koji mu je uručio odlikovanje koja su ranije uručena i osuđenim ratnim zločincima.

Lavrov je primajući ovo odlikivanje jasno potvrdio umiješanost Rusije u počinjene zločine genocida nad Bošnjacima. Njegove izjave o poštivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma i podršci dogovoru tri naroda su odraz cinizma ruske politike koji se ogleda u cinjenici da u Dejtonskon mirovnom
sporazumu stoji: “međunarodne Konvencije o ljudskim pravima i slobodama imaju prednost u sprovođenju na teritoriji BiH o udnosu na Dejtonski mirovni sporazum”.

Lavrov kao saveznik ratnih zločinaca ni jednom riječćju nije rekao da je sprovedba presuda međunarodnih sudova obavezujuća i da od vlasti RS očekuje kooperativnost u njihovoj implementaciji.

Rusija je i dalje stava da se Rezolucija o počinjenom zločinu genocida u Srebrenici ima smatrati anti srbskim aktom, a ne stvarnim dokazima o počinjenom zločinu.

LDS traži da se Ruskim zvaničnicima zabrani dolazak u Srebrenicu sve dok u Savjetu bezbijednosti ne pokrene inicijativu o usvajanju rezolucije na koju je ulozila veto", stoji u saopćenju LDS koje na kraju potvrdjuje da je ključni razlog posjete Lavrova destabilizacija unutrašnjih prilika u BiH kako bi se
zaustavio njen put ka evro-atlanskim i EU integracijama. 

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

LDS

Vezane vijesti

Liberalno demokratska stranka zvanično pristupila Našoj stranci

Saopćenje za javnost LDS

Saopćenje za javnost LDS-a

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'