Magazin     | 24.09.2018. 09:11 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Saopćenje

MOSTAR, 24. rujna (FENA) - 

- 1920. Rođen Zulfikar Zuko Džumhur, bosanskohercegovački putopisac, slikar i karikaturist. Prve crteže je objavio u Narodnoj armiji 1947., a surađivao je kao karikaturist u Ježu, Borbi, Politici, Oslobođenju.

- 1941. Vlade 15 zemalja, među kojima i Kraljevine Jugoslavije, potpisale na konferenciji u Londonu Atlantsku povelju. Povelju u osam tačaka proklamovali su 14. augusta američki predsjednik Franklin Roosevelt i britanski premijer Winston Churchill kao politički program saveznika u borbi protiv Sila osovine u Drugom svjetskom ratu. Taj dokument je kasnije poslužio kao osnova Povelje UN-a.

- 1988. Na Olimpijskim igrama u Seulu kanadski sprinter Ben Johnson postavio svjetski rekord u finalnoj trci na 100 metara od 9,79 sekundi. Šest dana kasnije utvrđeno je da je bio dopingovan, rezultat je poništen, a Johnsonu je oduzeta zlatna medalja.

- 1990. Predsjednik Zapadne Njemačke Richard von Weizsacker potpisao sporazum kojim će 3. listopada 1990. dvije njemačke države ponovo biti ujedinjene.

- 1996. SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija i Francuska potpisale su dokument o zabrani nuklearnih proba.

- 2004. Umrla francuska književnica Francoise Sagan, koja je 1954. godine postigla ogroman uspjeh svojim prvim romanom "Dobar dan, tugo".

- 2006. Umro britanski skladatelj Malcolm Arnold, autor glazbe za film "Most na rijeci Kwai", za koju je 1958. dobio Oscar. Skladao je glazbu za više od 130 filmova, devet simfonija, sedam baleta, dvije opere.

- 2008. Umro Vinko Vice Vukov, hrvatski estradni umjetnik, publicist i političar. Bio je član Hrvatske glazbene unije i Hrvatskog helsinškog odbora te osnivač Lions kluba u Šibeniku. Godine 1995. dodijeljen mu je Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti