Bosna i Hercegovina     | 24.09.2018. 12:49 |

Ustavni sud RS: Zaključci NSRS o Srebrenici neobavezujući, nemaju opšte norme

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 24. septembra (FENA) - Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske (RS) odbilo je danas zahtjev Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a za utvrđivanje postojanja vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog bošnjačkog naroda na zaključke u vezi sa Informacijom o Izvještaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine.

Ovakvu odluku Vijeće je donijelo jer je ocijenjeno da osporeni Zaključci Narodne skupštine RS-a ne sadrže opšte norme.

- Shodno tome Zaključci nemaju obavezujući karakter, tako da po svojoj pravnoj prirodi ne predstavljaju pravni već politički akt kojim se izražavaju politički stavovi Narodne skupštine RS-a - saopćeno je iz Ustavnog suda RS-a.

Zbog toga Vijeće je utvrdilo, kao i više puta do sada u sličnim situacijama, da nije u njegovoj nadležnosti da ocjenjuje saglasnost osporenih zaključaka sa odredbama Ustava kojima se štite vitalni nacionalni interesi konstitutivnih naroda u RS.

Ove zaključke je Narodna skupština RS-a, uz protivljenje Bošnjaka, usvojila na sjednici održanoj 14. augusta ove godine, a između ostalog, njima je odbačen Izvještaj Komisije o događajima u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995. te najavljeno formiranje nove komisije koja bi utvrdila šta se dešavalo u ratu na srebreničkom prodručju.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

Ustavni sud: Predsjednik RH ne može biti kandidat na izborima

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu