Ekonomija     | 25.09.2018. 13:30 |

Inzko na poslovnoj konferenciji: Politički stabilno okruženje suštinski važno

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. septembra (FENA) - Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko, tokom otvorenja Međunarodne poslovne konferencije u organizaciji Kantona Sarajevo, naglasio je suštinski značaj politički stabilnog okruženja za poslovanje, saopćeno je iz Ureda visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini. 

- Razvojne šanse same po sebi nisu dovoljne. Politički stabilno okruženje uvijek je bilo od suštinskog značaja za poslovanje, a tako je i danas. Institucionalna stabilnost i efikasnost, vladavina prava, borba protiv korupcije i stalno opredjeljenje za provođenje reformi, zajednički kreiraju okvir koji pogoduje razvoju zdrave ekonomije - naglasio je Inzko. 

On smatra da je organiziranje međunarodne poslovne konferencije na vrhuncu predizborne kampanje hrabar i vizionarski potez jer se suprotstavlja dominantnoj retorici, okrenutoj prošlosti, a istovremeno poziva na saradnju i prosperitet.

- Iz tog razloga, trenutak održavanja ove konferencije predstavlja i jedinstvenu priliku: priliku za sve nas da izrazimo svoja očekivanja - koja s pravom imamo - da će se političari fokusirati na stvaranje stabilnijeg okruženja potrebnog za uspješno razvijanje poslovanja i ljudskih potencijala. Ova poruka je danas značajnija nego ikada jer je ovo vrijeme u kojem veliki broj političara previše pažnje pridaje pitanjima koja dijele građane - kazao je Inzko.

- Put koji ste izabrali nema alternativu - zaključio je visoki predstavnik i dodao da Bosni i Hercegovini, kao nikada dosad, trebaju politička katarza i ekonomski napredak. Poslovna zajednica, s ulogom jednog od pokretača napretka i prosperiteta, može i treba da bude dio ove promjene, zaključio je.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Krišto: Budućnost naše regije ovisi primarno o našoj spremnosti da nastavimo suradnju

Macron se obraća naciji kako bi spriječio prelijevanje bliskoistočnih napetosti u Francusku

Papa Franjo pozvao mlade da brinu o planeti i na borbu protiv klimatskih promjena

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo