Bosna i Hercegovina     | 25.09.2018. 14:44 |

Predstavljen program 'Evropske noći istraživača BiH 2018'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. septembra (FENA) – Trenutno se iz 'Horizont 2020 EU progama za razvoj nauke i istraživanja' financira 39 projekata u Bosni i Hercegovini, kroz koje smo povukli sredstva u ukupnom iznosu od pet miliona eura. Kroz te projekte 55 različitih subjekata iz polja naučno-istraživačkog rada aktivno radi na novim naučnim dostignućima - izjavila je danas na konferenciji za novinare Biljana Čamur-Veselinović, pomoćnica ministra Ministarstva civilnih poslova BiH.

Kako je kazala na konferenciji organiziranoj povodom još jedne “Evropske noći istraživača u BiH", ulaganja u nauku u Bosni i Hercegovini su nedovoljnih 0,27 posto od BDP-a, a uslovi za bavljenje istraživanjima daleko su od evropskih preporuka.

Dodala je, međutim, kako su jedna od mogućnosti za financiranje naučno-istraživačkog rada i evropski programi COST, EUREKA i naročito HORIZONT 2020., iz kojeg se najvećim dijelom financira i manifestacija “Evropska noć istraživača” širom Evrope.

- Trenutno su otvoreni pozivi i za projekte bilateralne saradnje u oblasti nauke s Austrijom i Slovenijom, a na osnovu bilateralnih sporazuma sa ovim zemljama - rekla je Čamur-Veselinović, naglašavajući važnost ovakvih sporazuma, "jer upravo iz takve saradnje nastaju partnerstva za pristup mnogo većim sredstvima iz programa Horizont 2020".

Gianluca Vannini, v.d. šefa Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju pri Delegaciji EU u BiH, je izrazio zadovoljstvo činjenicom da se manifestacija održava po sedmi put u BiH.

- Nauka i istraživanja su osnova razvoja, što rezultira novim radnim mjestima, omogućavajući tako veći ekonomski napredak, a to je opet dio procesa integracija u Evropsku uniju. U tom smislu, nadamo se da će ovakvi događaji značajno doprinijeti povećanju broja naučnika i istraživača koji će na taj način biti nosioci prosperiteta Bosne i Hercegovine - naglasio je Vannini.

Na značaj promoviranja nauke i naučnih dostignuća ukazala je savjetnica ministrice obrazovanja i nauke Federacije BiH Sanela Kuko.

- Iako Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke raspolaže nedovoljnim fondom od 2,2 miliona maraka, namijenjenim za nauku, zadovoljni smo da smo u mogućnosti podržati ne samo obrazovne institucije, nego i jednu ovakvu inicijativu, kojom se promovira nauka, stvara kultura istraživanja i podstiče promjena percepcije građana o samim naučnicima - kazala je Kuko.

Budući da je opština Novo Sarajevo domaćin manifestacije u Sarajevu od njenog početka 2013.godine, načelnik opštine Nedžad Koldžo je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom.

- Jako nam je važno da imamo manifestaciju koja promovira nauku na prostoru općine koja je i inače dom najvećem broju obrazovnih istitucija u gradu - istaknuo je Koldžo.

U tradicionalnom festivalu nauke, koji promovira nauku i mogućnosti za bavljenje istraživanjima,  ove godine će učestvovati rekordan broj gradova u Bosni i Hercegovini - Sarajevo,  Banja Luka, Mostar, Bijeljina, Goražde, Tuzla, Zenica, Konjic, Brčko i Trebinje.

Organizatori manifestacije su obećali još bogatiji i sadržajniji program koji posjetitelji u deset bh. gradova mogu očekivati ovog petka 28. septembra 2018.godine od 17.00 sati., tokom sedme po redu “Evropske noći istraživača u BiH”.

Takmičenja srednješkolskih timova za najbolji naučno-istraživački projekat i sajam nauke i tehnologije su zajedničke aktivnosti u svim gradovima koji učestvuju u “Evropskoj noći istraživača BiH 2018".

Osim toga, kroz druge zabavne sadržaje kao što su kvizovi, interaktivni eksperimenti, edukativne prezentacije i radionice, projekcije i slično, građani svih uzrasta će se upoznati sa naučnim dostignućima, saznati nešto novo o pojavama koje nas okružuju ili se jednostavno zabaviti.

Detaljan program i lokacije za svaki od gradova gdje se održava „Evropska noć istraživača BiH2018“ objavljeni su na web stranici događaja www.nocistrazivaca.ba

Slogan ove godine je „LET'S STEAM! Stvarajmo nove prilike!“, gdje STEAM označava inovativan pristup u obrazovanju, koji omogućava razvoj kritičkog razmišljanja, te da učenici stiču kompetencije koje će ih učiniti konkurentnim na budućem tržištu rada, na kojem će postojati radna mjesta za koja danas niti ne znamo.

STEAM (Science, Technology, Entrepreneurship, Art, Math) je akronim za nauku, tehnologiju, preduzentištvo, umjetnost i matematiku, a Evropska noć istraživača predstavlja priliku za susret i upoznavanje sa izuzetnim ljudima koji su aktivni u ovim oblastima u Bosni i Hercegovini.

Svrha ove manifestacije je približiti nauku svim građanima i promovirati istraživanja i inovacije i mogućnosti za podršku naučno-istraživačkom radu, a prije svega podstaći mlade na izbor nauke kao životnog poziva.

Evropsku noć istraživača u BiH organiziraju  Institut za hidrotehniku d.d. Sarajevo (HEIS), Udruženje "Balkanfilm" i Tidea d.o.o.Banja Luka u saradnji sa brojnim institucijama i partnerima u Bosni i Hercegovini.

Evropska Noć istraživača je pokrenuta 2005. godine pod pokroviteljstvom FP7 programa Evropske unije i organizuje se svakog posljednjeg petka u septembru, s ciljem promocije naučnih istraživanja, karijere istraživača, kao i podizanja svijesti kod šire javnosti o uticaju raznih istraživanja na svakodnevni život. Od 2014. godine „Noć istraživača“ je postala „Evropska noć istraživača“ pod pokroviteljstvom programa Horizont 2020. Od svog nastanka, Noć istraživača obilježava se u sve više gradova Evrope, pa je tako prošle, 2017. godine održana u 342 grada širom Evrope, u kojoj je učestvovalo ukupno 2.200 istraživača i više od million posjetitelja.

„Evropska noć istraživača“ se u Bosni i Hercegovini održava od 2012. godine.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Borrell: EU mora poslati proturaketne sisteme Ukrajini

Čelnici EU saslušavaju preporuke o unaprijeđenju konkurentnosti bloka

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'