Bosna i Hercegovina     | 25.09.2018. 17:22 |

Migrantska kriza - Bit će nastavljen pojačani nadzor državne granice

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. septembra (FENA) - Vijeće ministara Bosne i Hercegovine upoznato je danas na sjednici o Informaciji Ministarstva sigurnosti o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini u vezi s povećanim prilivom migranata u Bosni i Hercegovini i naglasilo da je smanjen njihov broj u BiH te da će biti nastavljen pojačani nadzor državne granice i aktivnosti za smještaj migranata.   

Službi za poslove sa strancima od 1. januara do 23. septembra ove godine    prijavljeno je 15.116 nezakonitih migranata, a namjeru za azil izrazilo je njih 14.101, ali su zahtjev za azil podnijela 1.103 migranta. Najviše migranata došlo je iz Pakistana (5.163), Irana (2.196), Sirije (2.088), Afganistana (1.480) i Iraka (1.369).

Procjene govore da u BiH trenutno boravi između 1.500 i 2.000 migranata, saopćeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH. 

Kasarna „Ušivak“ u Hadžićima spremna je za prihvat i smještaj migranata, a u objektu hotela „Sedra“ smještene su porodice s djecom. U toku su i radovi kojima se stvaraju uvjeti za smještaj većeg broja migranata u Đačkom domu u Bihaću u kojem trenutno migranti i borave. I dalje se vode intenzivne aktivnosti na rješavanju problema s predstavnicima vlasti Velike Kladuše za privremeni smještaj migranata u objekat Agrokomerca.      

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Španska obalna straža spasila 124 migranta kod Kanarskih otoka

Više od 4.600 tražitelja azila stiglo u Britaniju u ovoj godini, novi problem za Sunaka

Rekordan broj tražilaca azila stigao u Britaniju

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom