Svijet     | 26.09.2018. 16:10 |

Trump će predsjedavati sastankom Vijeća siguirnosti UN-a

FENA Internet

NEW YORK, 26.  septembra (FENA) - Američki predsjednik Donald Trump u srijedu će  prvi put predsjedavati sjednicom Vijeća sigurnosti UN-a.

Američka ambasadorica u UN-u Nikki Haley izjavila je da će to vjerovatno biti "najgledanija sjednica Vijeća sigurnosti ikada ", u komentarima uoči Trumpovog govora na redovnom godišnjem zasjedanju Generalne skupštine UN-a.

Haley je prvobitno izjavila da će tema sastanka biti "iranska destablizirajuća agresija i sponzorstvo terorizma", ali je kasnije kazala da će sastanak biti proširen i temom "neširenje oružja za masovno uništenje". 

Pojavile su se spekulacje da je to Trumpov pokušaj da izbjegne konfrontaciju licem u lice s iranskim predsjednikom Hassanom Rouhanijem.

Povelja UN-a nalaže da ukoliko 15-člano vijeće održi sastanak posvećen određenoj zemlji, da će njoj  biti dopušteno "da bude zastupljena i govori na sastanku". 

Rouhani je izjavio da Trump ima "intelektualnu slabost" i optužio ga je za "gaženje globalnih pravila i podrivanje međunarodnih institucija" u jučerašnjem govoru u Generalnoj skupštini.

Rouhanijeve izjave predstavljaju komentar na Trumpov govor u UN-u u kome je branio američki suverenitet i odluku Washingtona da se povuče iz multilateralnog nuklearnog sporazuma s Iranom potpisanim u 2015.

Među ostalim svjetskim čelnicima čije se učešće očekuje nalaze se: poljski predsjednik Andrzej Duda, bolivijski čelnik Evo Morales, holandski premijer Mark Rutte, britanska premijerka Theresa May i francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres, koji obično daje komentare dok prisustvuje sastancima Vijeća sigurnosti, ne planira održati govor, ali će posmatrati sastanak, prenosi dpa.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Lideri Trojke: Prijetnje državi su prijetnje entitetima

Sastanak predstavnika Razvojne banke FBiH i komercijalnih banaka, cilj podrška razvoju bh. privrede

Sud u New Yorku onemogućio vlastima da plijene imovinu Donalda Trumpa

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom