Svijet     | 26.09.2018. 17:47 |

Grabar-Kitarović u UN-u pozvala svjetske čelnike na zajedničko djelovanje

FENA Agencije

ZAGREB/NEW YORK, 26. rujna (FENA) - Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je u srijedu pred Općom skupštinom Ujedinjenih naroda da svjetski čelnici moraju djelovati zajedno, ne samo na upravljanju kriznim situacijama i rješavanju problema, već i u širenju nade i optimizma, te podsjetila na nedavni uspjeh hrvatske nogometne reprezentacije koji pokazuje da i male zemlje poput Hrvatske mogu nadahnuti druge i stići na vrh.

 "Ujedinjeni narodi su mjesto gdje moramo pokazati svoju spremnost djelovati zajedno", rekla je Grabar-Kitarović u svom govoru tijekom opće rasprave na redovitoj 73. godišnjoj sjednici Opće skupštine UN-a u New Yorku.

"Naši protivnici su mnogi: siromaštvo, glad, nedostatak obrazovanja, nejednakost spolova i isključivanje žena u mnogim društvima, opasnost za okoliš, ugrožena sigurnost i pogaženo ljudsko dostojanstvo", rekla je Grabar-Kitarović, dodajući da bi svjetski čelnici trebali "na sebe gledati kao na tim koji treba raditi zajedno, iskoristiti prednosti svoje moći i rješavati se svojih slabosti kako bi naš svijet postao bolji i kako bismo bili nadahnuće za izvrsnost na globalnoj razini".

"Trebali bismo voditi ne samo u upravljanju kriznim situacijama i rješavanju problema, već i u širenju nade i optimizma. Moramo pokazati našu humanost, solidarnost i suosjećanje. Pri tome moramo, iznad svega, poštovati jedni druge. Poštovanje je naše najvrednije sredstvo", naglasila je hrvatska predsjednica, prenosi Hina. 

Podsjetila je na uspjeh hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, gdje je Hrvatska osvojila srebrnu medalju, istaknuvši da su hrvatski nogometaši ovoga ljeta nadahnuli ljude diljem svijeta. 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Lazzarini: U Gazi se stvara generacija 'izgubljene djece'

Komšić: Visoki predstavnik usporio napredak Bosne i Hercegovine unutar evropskih integracija

Visoki predstavnik upozorio UN na dosad nezabilježene napade na Mirovni sporazum

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo