Bosna i Hercegovina     | 27.09.2018. 09:20 |

Edukativni obilazak za učenike 'Prvi svjetski rat i BiH - Neispričane priče'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. septembra (FENA) - Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu počeo je jučer s realizacijom edukativnog programa za učenike osnovnih i srednjih škola pod nazivom "Prvi svjetski rat i Bosna i Hercegovina - Neispričane priče".

Cilj je informiranje mladih o historijskim događajima u glavnom gradu BiH u Prvom svjetskom ratu, kako bi u budućnosti znali voljeti i čuvati kulturno-historijsko naslijeđe koje im je ostavljeno. U okviru programa bit će realizirano deset besplatnih edukativnih obilazaka lokacija u gradu Sarajevu na kojima su se ključni historijski događaji iz Prvog svjetskog rata odvijali, te će se time učenicima pružiti jedinstveno iskustvo sticanja znanja na zanimljiv i slikovit način.

Prva dva edukativna obilaska lokacija u Sarajevu održani su jučer. Planirano je da se tokom septembra i oktobra realizira 10 takvih obilazaka u kojima će učestvovati više od 200 učenika osnovnih i srednjih škola sa područja Kantona Sarajevo.

Obilasci su osmišljeni u formi interpretacijskih razgleda koje će voditi certificirani vodiči, a predviđene su lokacije - Latinski most i posjeta mjestu na kojem je izvršen atentat na austrougarskog prijestolonasljednika i nadvojvodu Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju, Muzej Sarajevo, Gazi Husrev-begova džamija, Hotel Evropa, Baščaršija, Šeher-ćehajina ćuprija i Vijećnica.

Program se implementira u okviru projekta "Umrežavanje u očuvanju multikulturalnog naslijeđa Prvog svjetskog rata u zemljama Dunavske regije" u kojem kao partner učestvuje i Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu.

Osnovni cilj je očuvanje kulturno-historijskog naslijeđa Prvog svjetskog rata, a finansiran je sredstvima Evropske unije - Interreg Danube Transnational Programme. U realizaciji Networld projekta učestvuje 14 projektnih partnera i 10 pridruženih partnera iz devet zemalja, saopćeno je iz Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Info eTwinning dani u Sarajevu i Mostaru

Evropski džudo kup za juniore - Sofija Pajić osvojila zlato za BiH, Lana Bjelica bronzana

Svečana akademija u Vijećnici - Nezavisnost BiH se čuva, održava i jača na svakom pedlju zemlje

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo