Svijet     | 27.09.2018. 12:01 |

Južna Koreja konsultuje komandu UN-a po vojnim pitanjima

FENA Internet

SEUL, 27. septembra (FENA) - Južna Koreja je konsultovala i nastavit će da konsultira komandu UN-a kako bi spriječila neprijateljske akte Sjeverne Koreje tokom međukorejskog samita u Pyongyangu prošle sedmice.

Glasnogovornica južnokorejskog ministarstva odbrane Choi Hyun-soo izjavila je u četvrtak na brifingu za novinare da komanda UN-a dijeli stavove s onima iz međukorejskog sporazuma koji su potpisali vojni zapovjednici dvije Koreje na marginama samita između južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina i vrhovnog vođe Sjeverne Koreje Kim Jong Una.

Moon je učinio trodnevnu posjetu Pyongyangu kako bi održao treći samit s Kimom. Drugog dana samita čelnici su potpisali Deklaraciju iz Pyongyanga dok su vojni zapovjednici potpisali vojni sporazum. 

Na osnovu vojnog sporazuma, dvije strane odredile su tampon zone na kopnu, u vodi i zraku u blizini granice, koja je podijelila Korejski poluotok, u okviru napora na zaustavljanju svih neprijateljskih akata jedne prema drugoj strani.

Dvije Koreje usuglasile su se da povuku 11 stražarskih položaja unutar demilitarizirane zone (DMZ), teško utvrđene međukorejske granične regije, na probnoj osnovi.

Glasnogovornica je kazala da se Južna Koreja blisko konsultovala s komandom UN-a, koja se bavi vojnim pitanjima u DMZ-u, u pitanjima iz vojnog sporazuma uključujući povlačenje stražarskih položaja iz DMZ-a.

Dodala je da će ministarstvo odbrane nastaviti saradnju i konsultacije s komandom UN-a, prenosi Xinhua.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Lazzarini: U Gazi se stvara generacija 'izgubljene djece'

Južna Koreja zaprijetila Sjeveru 'paklom uništenja'

Komšić: Visoki predstavnik usporio napredak Bosne i Hercegovine unutar evropskih integracija

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom