Svijet     | 27.09.2018. 12:50 |

Rusija odbacila britanski izvještaj o trovanju Skripala

FENA Internet

MOSKVA, 27. septembra (FENA) -  Moskva je odbacila izvještaj ugledne istražne grupe u kome se navodi da je jedan od osumnjičenih za trovanje bivšeg špijuna Sergeja Skripala pukovnik ruske vojne obavještajne službe s visokim odlikovanjima.
 
Bellingcat, istražna grupa sa sjedištem u Britaniji, saopćila je da je pravo ime Ruslana Boširova Anatolij Čepiga, pukovnik obavještajne službe koji je dobio najviše rusko vojno odlikovanje, Heroj Rusije.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova odbacila je izvještaj, rekavši da je tempiran kako bi se podudario s obraćanjem Vijeću sigurnosti UN-a britanske premijerke Therese May.

- Nema tu nikakvog dokaza - oni nastavljaju svoju kampanju dezinformiranja čiji je glavni zadatak skrenuti pažnju s ključnog pitanja koje glasi "Šta se desilo u Salisburyju?" - objavila je Zaharova na Facebooku u srijedu navečer.

 - Pitanje ostaje: kada će bilo kakav dokaz biti pružen o umiješanosti bilo koga u trovanje u Salisburyju, kako to London naziva? - navodi Zaharova.

Oni samo pokušavaju ocrniti Rusiju putem tih očajničkih izmišljotina - dodala je. 

Bellingcat je saopćio da je Čepiga (39) diplomirao na vojnoj akademiji u gradu Blagoveščensk na dalekom istoku zemlje, jednoj od vodećih vojnih institucija i mjestu obuke za marinske komandose i specijalne snage.

On se borio u Čečeniji i moguće u Ukrajini, i odlikovan je najvišim vojnim ordenom Heroj Rusije u 2014. godini zbog "provođenja mirovne misije", vjerovatno zbog učešća u  ukrajinskom sukobu, prenosi AFP.

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Šojgu: Rusija pojačava proizvodnju tenkova

Ukrajina tvrdi da je oborila strateški ruski bombarder TU-22M3

Strateški bombarder TU-22M3 srušio se na jugu Rusije

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'