Kultura     | 28.09.2018. 12:11 |

Film 'Južni vetar' otvara 7. Tuzla Film Festival

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. septembra (FENA) - Film "Južni vetar" Miloša Avramovića otvorit će 12. oktobra u Bosanskom kulturnom centru 7. Tuzla Film Festival (TFF).

Magic Factory, kao organizator Tuzla Film Festivala koji je u dosadašnjih šet izdanja predstavio više od 750 filmova i doveo brojne poznate ličnosti sa južnoslavenskih prostora, intenzivno radi na razvoju filmske industrije na prostoru Balkana. Investicije su  fokusirane na stvaranje kontakata i veza.

Činjenica da na festival svake godine u pomenutim kategorijama pristigne više od 800 filmova sa južnoslavenskog prostora, ali i od reditelja iz cijelog svijeta, te da je domaćin velikom broju poznatih gostiju, govori o uspjehu festivala.

Festival su do sada posjetli ili bili u žiriju, između ostalih, Lazar Ristovski, Ademir Kenović, Miloš Samolov, Emir Hadžihafizbegović, Zlatan Zuhrić Zuhra, Enis Bešlagić, Nikola Kojo, Asim Ugljen, Robert Kurbaša, Jelena Perčin, Dalibor Matanić, Srđan Dragojević, Ines Tanović, Slaven Knezović, Miroslav Momčilović, Zijad Gračić i mnogi drugi, a ove godine u žiriju se očekuje Sergej Trifunović i Tarik Filipović.

Zatvoren će biti 19. oktobra u Narodnom pozorištu Tuzla dodjelom vile TFF-a u kategorijama - dugi, kratki, animirani, dokumentarni i future generation short films.

Pubika će na zatvaranju imati priliku da pogleda prve dvije epizode druge sezone serije "Novine" poznatog reditelja Dalibora Matanića, koja je urađena po scenariju novinara i književnika Ivice Đikića. Prva sezona donijela je mračni politički triler o moći, korupciji i vlastohleplju smješten u vizualno impresivan industrijski ambijent Rijeke. O kvaliteti prve sezone jedne od najboljih domaćih televizijskih serija govori i podatak da ju je, kao prvu hrvatsku seriju, otkupila vodeća svjetska streaming platforma Netflix putem koje je dostupna gledateljima u 190 zemalja.

Film "Južni vetar" priča priču o beogradskim mangupima, brzoj vožnji i potrazi za boljim životom. U trejleru se mogu videti uticaji čuvenih stranih i domaćih krimi filmova koji su na jedan ili drugi način povezani sa vožnjom, od "Bejbi drajvera" iz prošle godine, do "Posljednjeg kruga u Monci". Glavnu ulogu vozača ima Miloš Biković, njegovog najboljeg ortaka glumi Miodrag Radonjić, a u filmu će se pojaviti i poznati glumci starije generacije, od Dragana Bjelogrlića, preko Srđana Todorovića i Aleksandra Berčeka do pokojnog Nebojše Glogovca.

Osim tog, Festival će donijeti i niz drugih filmova - "Mali" reditelja Antonia Nuića (Hrvatska), "Meso" Saše Hajdukovića (BiH), "Teret" Ognjena Glavonjića (Srbija), "8 Povjerenik" Ivana Salaja (Hrvatska), "Ministarstvo ljubavi" Pave Marinkovića (Hrvatska) te "Miner" Hanne Slak (Slovenija).

Ulaz za sve filmove je pet KM, a za svečanost otvaranja i film "Južni vetar" 10 KM, saopćeno je iz Press službe TFF-a.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Radovi na mostarskom Hiltonu u punom jeku, otvaranje početkom 2025. (VIDEO)

Dan nezavisnosti BiH nizom sadržaja biće obilježen u BPK Goražde

Grude: Uskoro se otvara najmodernija tvornica kartonske ambalaže u regiji, počela testna proizvodnja

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom