Bosna i Hercegovina     | 28.09.2018. 13:35 |

Premijer Herceg u Čapljini otvorio konferenciju 'Voda i život'

FENA Saopćenje

MOSTAR, 28. rujna (FENA) - Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Nevenko Herceg otvorio je u petak u hotelu "Mogorjelo" u Čapljini konferenciju za zaštitu voda "Voda i život".

"Dokaz osviještenosti Vlade o važnosti voda je i ova konferencija koja snažno doprinosi širenju znanstvenih spoznaja o kršu i stanju vodnih resursa na ovom izrazito osjetljivom području, te predstavlja dobar temelj za uspostavu još učinkovitijeg modela upravljanja resursima voda", kazao je u svom obraćanju premijer Herceg.

Naglasio je kako svoje odluke u području vodne politike i njihovo implementiranje u praksi, Vlada HNŽ-a pokušava temeljiti upravo na prepoznavanju i poznavanju vrijednosti vode kao preduvjeta života, kulture i gospodarske moći, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

Herceg je istaknuo kako je princip kojega se Vlada pridržava na tragu Dablinske konferencije o vodama i okolišu kojom je voda okarakterizirana kao ograničeni izvor i ekonomsko dobro čijem očuvanju treba težiti i kojim treba upravljati na način da se ne ugroze interesi budućih generacija.

"Upravo s ciljem zaštite zdravlja i interesa sadašnjih i budućih generacija, nužno je spriječiti zagađenje vodnih resursa, što zahtijeva odgovornost svih nas. Stoga, koristim i ovu prigodu upozoriti na prijetnje od onečišćenja i zagađenja voda kao ozbiljan problem budućeg korištenja nekih vodnih resursa zbog potencijalne mogućnosti zagađenja u prehrambenom lancu", kazao je Herceg.

Istaknuo je, također, da u HNŽ još uvijek ima vode relativno dobre kvalitete, ali se ne smiju ignorirati problemi krških izvora i specifičnosti područja delte rijeke Neretve, njezina sliva kao i sliva rijeke Trebišnjice, gdje su vodoopskrbni izvori pod povremenim utjecajem mora ili opterećenja iz gornjih dijelova sliva.

Vrlo izglednu ugrozu za vode predstavljaju i mogući nastavak izgradnje Jadransko-jonske autoceste, koridora V5 i cijelog niza sadržaja koji prate takve objekte, te jednostrano realiziranje projekta "Gornji horizonti" na koje stalno treba upozoravati, dodao je.

Herceg je izrazio uvjerenje kako će konferencija ispuniti očekivanja da se, u zajedništvu i učeći jedni od drugih, pronađu najbolja rješenja za učinkovito upravljanje, ali i zaštitu vodnih resursa u krškim područjima.

Konferencija za zaštitu voda "Voda i život" realizirana je u organizaciji Vlade HNŽ-a, Općine Čapljina i Sveučilišta u Mostaru.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ-a izdvojila pola milijuna maraka za Zračnu luku Mostar

Prijem vježbenika: Vlada HNŽ-a poziva pravne subjekte na suradnju-odrađivanje vježbeničkog staža

Koordinacija sindikata osnovnih i srednjih škola HNŽ-a najavila generalni štrajk (VIDEO)

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu