Bosna i Hercegovina     | 28.09.2018. 13:45 |

Zvanično započela realizacija ReLOAD projekta u općini Centar Sarajevo

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28.septembra (FENA) - U prostorijama Općine Centar potpisan je ugovor sa predstavnicima osam civilnih i nevladinih organizacija kojim zvanično počinje realizacija ReLOAD projekta (Regionalni program lokalne demokratije na zapadnom Balkanu) u općini Centar Sarajevo.

Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), u partnerstvu sa Općinom Centar, implementira ovaj projekt u vrijednosti  304.854 KM, od čega Općina Centar iz svog budžeta izdvaja 95.854 KM, dok je razliku sredstava osigurala Evropska unija, saopćeno je iz iz Općine Centar. 

Prilikom potpisivanja ugovora načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić je kazao da je kroz ReLOAD projekt povećana transparentnost izdvajanja sredstava za nevladin sektor i civilno društvo.

- Izuzetno mi je važno da lokalna zajednica ostvaruje saradnju sa nevladinim sektorom. Također, na ovaj način nam je lakše pratiti projekte i njihovu realizaciju gdje će efekti tih projekata biti puno veći. Planiramo nastaviti sa ovim projektom u  partnerstvu sa UNDP-om za dobrobit naše društvene zajednice - objasnio je Ajnadžić.

Dostavljeni prijedlozi projekata su trebali biti u skladu sa razvojnim ciljevima Općine Centar iz sljedećih prioritetnih oblasti: obrazovanje, kultura, zaštita okoliša, zapošljavanje, socijalna politika i zdravstvo, mladi i sport.

-  Na objavljeni javni poziv su pristigle 154 prijave. Od toga je komisija odabrala projekte osam organizacija u skladu sa strateškim ciljevima. Također, Općinsko vijeće Centar je usvojilo Load metodologiju čime je pokazalo želju da učestvuje transparentno u odabiru projekata civilnog društva - pojasnila je pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku zaštitu, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Općine Centar Jasmina Fazlić.

Ugovore su potpisali predstavnici civilnih organizacija i udruženja: Asocijacija XY (projekt „Pozorište bez prepreka“), Udruženje Motivator (IDEA LAB- poduzetnički centar), Centar za okolišno održivi razvoj COOR (Zajedno - mali i veliki čuvari okoliša u općini Centar), Udruženje za psihosocijalnu promociju i pozitivnu afirmaciju humanih vrijednosti MOMENTUM (Održiva inkluzija podrška obrazovanju djece sa poteškoćama u razvoju), Udruženje Duga (Inkluzivni predškolski odgoj i obrazovanje za pravično društvo), Udruženje za popularizaciju sigurne hrane (Zaštita zdravlja i unapređenje života djece), Udruženje za očuvanje kulturnog nasljeđa i tradicije Sahan (Filcom do očuvanja kulturne baštine) i Karate klub Perfekt Sarajevo (Škola karatea za djecu), saopćeno je.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Podrška Općine Centar za romsku djecu koja se redovno školuju

U Ambasadi Italije upriličen prijem za srednjoškolce, sportiste koji idu na sportske igre u Italiji

Delegacije NS BiH i Općine Centar razgovale o lokaciji za izgradnju nacionalnog stadiona

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo