Bosna i Hercegovina     | 28.09.2018. 13:46 |

Grubeša: Još jedna institucija na nivou BiH u funkciji jačanja vladavine prava

FENA Muamer Selimbegovic

VOJKOVIĆI, 28. septembra (FENA) - Ugovor o tehničkom prijemu objekta Zavoda za izvršenje kaznenih sankcija (državnog zatvora) potpisan je danas u prostorijama ovog objekta u Vojkovićima, općina Istočna Ilidža.

Ugovor su, u prisustvu ministra pravde BiH Josipa Grubeše, potpisali direktor Jedinice za provedbu projekta izgradnje Zavoda za izvršenje kaznenih sankcija Zoran Bašić i Đorđe Milišić, direktor „UNIS“ - Instituta za ekologiju, zaštitu na radu i zaštitu od požara.  

Radi se o dokumentu kojim se definiraju uvjeti i rokovi tehničkog prijema kao neophodnog koraka za stavljanje u funkciju prvog državnog zatvora na nivou BiH.

Kako je ministar pravde BiH Josip Grubeša tim povodom istaknuo, radi se o značajnom projektu - još jednoj pravosudnoj instituciji koja je u funkciji jačanja pravne države i vladavine prava u BiH.

- Ovo je još jedna pravosudna institucija na nivou Bosne i Hercegovine koja će biti snažan jamac pravnoj državi i vladavini prava u BiH - potcrtao je Grubeša za Fenu.

Precizirao je kako vjeruje da rokovi definirani spomenutim ugovorom neće biti probijeni (60 dana od ulaska firme za tehnički prijem), odnosno da će sve biti realizirano znatno ranije.  

- Ministarstvo pravde i ja osobno smo već ranije napravili hodogram aktivnosti stavljanja zatvora u funkciju - podsjetio je Grubeša.

Dodao je da će već na prvoj narednoj sjednici Vijeća ministara BiH biti inicirano formiranje institucije državnog zatvora i paralelno s tim imenovan vršitelj dužnosti upravnika zatvora, odnosno biti doneseni odgovarajući pozakonski akti kako bi ova ustanova mogla krenuti s radom, odnosno prijemom prvih zatvorenika.    

Ministar pravde BiH je, istodobno, izrazio zahvalnost svim sudionicima koji su podržali realizaciju projekta, uključujući izvođače i podizvođače radova, kao i bh. javnost koja je imala strpljenja i pažljivo pratila sve faze izgradnje ovog zdanja visoke sigurnosti.   

Nadalje, navodi da se radi o objektu koji se prostire na površini od 24.000 metara kvadratnih, u kojem će biti moguće smjestiti 348 zatvorenika i pritvovorenika, uz otvorenu mogućnost da se taj kapacitet gotovo udvostruči.

Inače, vrijednost projekta je oko 40 miliona eura, a finansiran je kreditom, donatorskim i proračunskim sredstvima.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Jačanje kapaciteta za djelatnike škola i predškolskih ustanova za pisanje i provedbu projekata u ŽZH

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom