Bosna i Hercegovina     | 28.09.2018. 16:56 |

Poziv ministra Osmanovića da se zaštiti pravo BiH na moru

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. septembra (FENA) - Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović sapćio je, da je u skladu sa svojim nadležnostima, danas uputio inicijativu Pravobranilaštvu Bosne i Hercegovine da pokrene pravne procedure zaštite interesa BiH koji joj pripadaju kao pomorskoj državi, potpisnici UNCLOS-a.  

U saopćenju se navodi da je Pravobranilaštvo Bosne i Hercegovine dužno i nadležno da brani interese BiH, kao i da koristi sva pravna sredstva u njihovom očuvanju i zaštiti.

Ministar Osmanović napominje da je Pravobranilaštvo BiH državna institucija koja sve aktivnosti preduzima na bazi relevantnih pravnih činjenica, i kao takva ne može niti smije biti izložena bilo kakvim političkim pritiscima, jer su postupci svih zaposlenih u Pravobranilaštvu BiH, kao i u svim drugim državnim institucijama podložni materijalnoj i krivičnoj odgovornosti u slučaju njihovog postupanja, ali i ne postupanja koje može biti na štetu i protiv interesa BiH. 

- Sve nadležne institucije BiH su dužne da zajednički i koordinirano rade na očuvanju i zaštiti prava i interesa BiH, uključujući i njena prava na pristup moru, koja su garantovana međunarodnim aktima, instrumentima i konvencijama. BiH nema ništa protiv da Republika Hrvatska spaja svoj teritorij, ali BiH je isto tako odlučna da štiti svoja prava i interese na moru – saopćeno je iz Kabineta ministra Osmanovića.

On javno poziva rukovodstvo Pravobranilaštva BiH „da savjesno ocijeni sve predočene informacije i dokaze, te na bazi stručne ocjene podhitno pokrene pravne procedure kod nadležnih međunarodnih sudova, koje će voditi zaustavljanju izgradnje Pelješkog mosta dok se ne riješi pitanje naše morske granice sa Republikom Hrvatskom i utvrđivanje koridora za slobodan pristup otvorenom moru, kroz postupak mirenja pred Međunarodnim sudom za pravo mora“.  

Ministar Osmanović navodi da na ovo Pravobranilaštvo BiH obavezuje, ne samo postupanje po službenoj dužnosti, već ga na to obavezuju i ranije relevantne odluke Predsjedništva BiH kao i Deklaracija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH o Pelješkom mostu od 13. septembra 2017. godine. 

- U skladu s ovom inicijativom su i ranije izjave najviših zvaničnika Republike Hrvatske kojima su zagovarali da sve sporove sa susjednim državama u vezi sa državnim granicama trebaju rješavati stalna pravosudna međunarodna tijela. Nadam se da će naše pokretanje postupka mirenja kod Međunarodnog suda za pravo mora u Hamburgu ići u pravcu rješenja pitanja koja dugo vremena opterećuju bilateralne odnose Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske – navodi se u saopćenju. 

Također, dodaje se, pokretanje pravnog postupka zaštite interesa Bosne i Hercegovine predstavlja i ispunjenje preporuka Evropske Komisije da BiH i Republika Hrvatska riješe pitanje utvrđivanja svojih granica u skladu sa međunarodnim pravom.

- Na kraju pozivam sve relevantne državne institucije, ugledne stručnjake i akademsku zajednicu te javnost da zajednički podržimo aktivnosti nadležnih institucija na očuvanju i zaštiti prava i interesa BiH na moru na način da svatko unutar svojih kompetencija stane u odbranu onoga što je neupitno pravo i interes države Bosne i Hercegovine – saopćeno je iz Kabineta ministra Adila Osmanovića.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Osmanović: Pokrenuti postupak zaštite vitalnog nacionalnog interesa zbog Izbornog zakona RS

Bećirović od Pravobranilaštva BiH traži informaciju o poduzetim mjerama na zaštiti državne imovine

Vijeće naroda RS danas o zakonu o nepokretnoj imovini

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta