Bosna i Hercegovina     | 29.09.2018. 13:31 |

CCI - Kako su radili Vlada i Skupština KS

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. septembra (FENA) - Stanje u kojem se nalazi Kanton Sarajevo ne može se nazvati zadovoljavajućim. Izgubljeno je povjerenje u ljude koji vode procese i koji se bave politikom - korupcija, kriminal i nepotizam osnovni su problemi društva. Izražena je visoka stopa nezaposlenosti, posebno mladih obrazovanih ljudi, saopćili su danas Centri civilnih incijativa.

Iz te nevladine organizacije također su naveli da su u Kantonu Sarajevo nagomilani problemi u sferi komunalne privrede, redukcije vode, te da je prisutna stalna opasnost od obustave isporuke gasa i javnog gradskog prijevoza.

-  Konstantno su prisutni siva ekonomija, crno tržište rada i nelegalna konkurencija. Administracija je detektirana kao izuzetno spora, posebno u segmentu podrške razvojnim projektima i investicijama – navodi se u saopćenju CCI-ja.

Kako upozoravaju iz CCI-ja, akumuliran je deficit u Budžetu KS iz prethodnih godina, a u isto vrijeme se iz godine u godinu povećaju dugovi preduzeća, čiji je osnivač Kanton.

-  Ovaj osvrt na stanje u KS, nije rezultat monitoringa CCI-a. Ovo je navod iz Ekspozea premijera KS, iznesen na sjednici Skupštine, u martu 2015., na početku mandata, koji ovih dana bilježi svoje posljednje dane – podsjetili su iz CCI-ja.

Vlada KS je tokom cijelog aktuelnog mandata, imala prilično visok intenzitet rada, ali se on odvijao krajnje neobično, uz kršenje pravila predviđenih poslovnikom o radu te institucije.

- Za čitav mandat, utvrđeno je svega sedam strategija, od čega čak pet tek u posljednjoj godini mandata, što znači da će njihova implementacija ostati za naredni mandat – saopćeno je.

Sa svega 54 održane sjednice, Skupština Kantona Sarajevo, po ovom kriteriju dijeli od tri do pet mjesta na kantonalnoj ljestvici, sa skupštinama TK i BPK.

A ispred su Skupština USK sa 64 i Skupština ZDK sa 61 održanom sjednicom. Posebno je značajno da Skupština nije održala nijednu tematsku sjednicu, iako su postojale inicijative.

 - Uz konstitutivnu, naime, održane su samo 43 redovne i deset hitnih sjednica. CCI, inače, snažno podržava održavanje dobro pripremljenih tematskih sjednica, preporučujući jednu kvartalno, o ključnim problemima građanima, kao dobrom putu za fokusiranje društvene energije na te probleme i za iznalaženje načina za njihovo otklanjanje ili bar smanjivanje - navode iz CCI-ja.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

CCI: Javne institucije krše zakon o reviziji, posljedice snose građani

Potpisan memorandum o suradnji između CCI-a i Doma zdravlja Tomislavgrad

CCI: HNŽ i dalje bez nadzora nad trošenjem javnog novca

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!